Şeful grupării de mercenari ruşi Wagner, filmat în timp ce recruta în închisoare

Fondatorul grupării de mercenari Wagner din Rusia a apărut în imagini care au făcut obiectul unor scurgeri de informaţii, imagini în care încearcă să recruteze prizonieri pentru a lupta în Ucraina.

Urmărește
829 afișări
Imaginea articolului Şeful grupării de mercenari ruşi Wagner, filmat în timp ce recruta în închisoare

dailymail/ government.ru

În imaginile filmate, verificate de BBC, Evgheni Prigozhin poate fi văzut adresându-se unui grup mare de deţinuţi.

Prigozhin le-a spus deţinuţilor că sentinţele lor vor fi comutate în schimbul serviciului în cadrul grupului său.

Înregistrarea video ar confirma speculaţiile de lungă durată potrivit cărora Rusia speră să-şi sporească forţele prin recrutarea de puşcăriaşi.

Deşi legislaţia rusă nu permite comutarea pedepselor cu închisoarea în schimbul serviciului de mercenar, Prigozhin a insistat că "nimeni nu se întoarce după gratii" dacă serveşte în cadrul grupului său.

"Dacă serveşti şase luni (în Wagner), eşti liber", a spus el. Dar el i-a avertizat pe potenţialii recruţi împotriva dezertării şi a spus că "dacă ajungeţi în Ucraina şi decideţi că nu este pentru voi, vă vom executa".

De asemenea, el i-a informat pe prizonieri despre regulile de la Wagner, care interzic alcoolul, drogurile şi "contactele sexuale cu femeile locale, flora, fauna, bărbaţii - orice".

Vorbind în ceea ce părea a fi curtea coloniei penitenciare, şeful mercenarilor a făcut, de asemenea, aluzie la dificultăţile cu care s-a confruntat Rusia în conflictul prelungit, spunându-le potenţialilor recruţi că "acesta este un război greu, nici măcar nu se compară cu cel din Cecenia şi celelalte".

Nu este clar cine a filmat videoclipul, când a avut loc sau cum a fost publicat.

Însă BBC a geolocalizat filmarea într-o colonie penală din centrul Republicii Mariy El din Rusia. Analiştii au făcut acest lucru efectuând o căutare inversă a imaginii unei biserici vizibile în fundalul videoclipului, care a corespuns cu colonia penală numărul şase.

O captură de ecran de pe faţa recrutorului a fost, de asemenea, trecută prin instrumente software de recunoaştere facială, obţinându-se o potrivire pozitivă între 71% şi 75% cu o fotografie reală a lui Prigozhin.

Separat, surse au confirmat pentru serviciul rusesc al BBC că persoana din videoclip este Prigozhin.

"Aceasta este vocea lui. Intonaţia lui. Cuvintele sale şi modul său de a vorbi... Sunt sigur în proporţie de 95% că este el şi că nu este un montaj", a declarat o sursă pentru BBC.

"Foarte asemănător, felul lui de a vorbi şi vocea lui este foarte asemănătoare", a spus o altă persoană.

Prigozhin - care este un aliat apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin - a negat anterior legăturile cu grupul Wagner, ale cărui forţe au fost desfăşurate în Ucraina, Siria şi în mai multe conflicte africane.

Dar în videoclip, oligarhul poate fi văzut spunându-le deţinuţilor că este "reprezentantul unei companii private de război".

"Poate că aţi auzit numele - Grupul Wagner", întreabă el grupul de deţinuţi.

El a spus că recruţii trebuie să fie într-o "formă fizică bună", înainte de a dezvălui că primii 40 de recruţi dintr-o colonie penală din Sankt Petersburg au fost desfăşuraţi în timpul unui atac asupra centralei electrice Vuhlehirska din estul Ucrainei în iunie anul trecut.

El a spus că prizonierii au luat cu asalt tranşeele ucrainene şi au atacat trupele Kievului cu cuţite. Trei dintre bărbaţi - inclusiv un bărbat de 52 de ani care a petrecut mai mult de 30 de ani în detenţie - au fost ucişi, a spus Prigozhin.

Mai târziu, în videoclip, el i-a avertizat pe condamnaţi, care poartă cu toţii costume negre, că se va aştepta de la ei să se sinucidă cu grenade de mână dacă riscă să fie capturaţi.

Originile grupului Wagner sunt obscure, dar se crede că a fost format de un fost ofiţer al armatei ruse, Dmitri Utkin.

BBC a identificat anterior legături între grup şi Prigozhin, cunoscut drept "bucătarul lui Putin" - asta pentru că s-a ridicat din postura de furnizor de mâncare pentru Kremlin.

În august, oficiali americani din domeniul apărării au declarat că până la 80.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi de la începutul războiului, în februarie, iar Moscova ar fi apelat la Wagner pentru a umple golul lăsat de pierderile grele.

Luna trecută, presa rusă independentă a vorbit cu deţinuţi închişi în unităţi din diferite locaţii din Rusia, care le-au spus că Prigozhin a vizitat personal unitatea lor pentru a recruta deţinuţi care să se alăture luptei din Ucraina.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici