- Home
- Externe
- (30.11.2021, 17:44)
- Theodora Tănase
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Şeful MI6 spune că Rusia, China şi Iran sunt trei dintre cele mai mari ameninţări la adresa Marii Britanii
- Richard Moore, a declarat că cele trei ţări şi terorismul internaţional constituie cele „patru mari" probleme de securitate cu care se confruntă spionii britanici.
- Şeful MI6 a transmis că Moscova a sponsorizat tentative de asasinări, precum otrăvirea fostului spion Serghei Skripal în Anglia în 2018, orchestrează atacuri cibernetice şi încercări de a interveni în procesele democratice ale altor ţări.
- Până în 1992, guvernul britanic a refuzat să confirme existenţa MI6. Cu toate acestea, este cunoscut faptul că în Primul Război Mondial, Marea Britanie avea cel mai eficient serviciu de informaţii de externe din lume.
Urmărește
2724 afișări
FOTO Asharq al-Awsat
China, Rusia şi Iranul reprezintă trei dintre cele mai mari ameninţări la adresa Marii Britanii într-o lume instabilă şi în schimbare rapidă, a declarat marţi şeful agenţiei britanice de informaţii externe.
Şeful MI6, Richard Moore, a declarat că cele trei ţări şi terorismul internaţional constituie cele „patru mari" probleme de securitate cu care se confruntă spionii britanici.
În primul său discurs public de când a devenit şef al Serviciului Secret de Informaţii, cunoscut şi sub numele de MI6, în octombrie 2020, Moore a declarat că China este „cea mai mare prioritate" a agenţiei de informaţii, deoarece conducerea ţării susţine din ce în ce mai mult „acţiuni îndrăzneţe şi decisive" pentru a-şi promova interesele. A clasat China drept un stat autoritar cu valori diferite de ale lor şi a spus că Beijingul desfăşoară „operaţiuni de spionaj la scară largă" împotriva Regatului Unit şi a aliaţilor săi. Totodată, şeful MI6 a mai afirmat că aceştia încearcă să „distorsioneze discursul public şi procesul de luare a deciziilor politice" şi exportă tehnologie care facilitează buna funcţionare a unei reţele de control în regim autoritar în întreaga lume.
Moore a spus că Marea Britanie continuă, de asemenea, să se confrunte cu o gravă ameninţare din partea Rusiei. Acesta a transmis că Moscova a sponsorizat tentative de asasinări, precum otrăvirea fostului spion Serghei Skripal în Anglia în 2018, orchestrează atacuri cibernetice şi încercări de a interveni în procesele democratice ale altor ţări.
„Noi, aliaţii şi partenerii noştri trebuie să ne opunem şi să descurajăm activitatea Rusiei care contravine sistemului internaţional bazat pe reguli", a declarat şeful MI6.
Moore a declarat că Iranul reprezintă, de asemenea, o ameninţare majoră şi că foloseşte grupul politic şi militant Hezbollah, „un stat în stat", pentru a alimenta tulburările politice din ţările vecine. A mai susţinut că spionii britanici trebuie să renunţe la o parte din secretul lor adânc înrădăcinat şi să caute ajutor din partea firmelor de tehnologie pentru a câştiga o cursă a înarmării în domeniul securităţii cibernetice, care oferă ţărilor şi grupurilor ostile tot mai multe capacităţi cibernetice.
În discursul său de la Institutul Internaţional pentru Studii Strategice din Londra, a declarat că potenţialul perturbator al inteligenţei artificiale şi al altor tehnologii care se dezvoltă rapid înseamnă că agenţia de spionaj trebuie să „devină mai deschisă pentru a rămâne secretă”, într-o lume a schimbărilor tehnologice destabilizatoare.
„Potrivit unor evaluări, este posibil ca în următorii 10 ani să experimentăm un progres tehnologic mai mare decât în secolul trecut, cu un impact perturbator egal cu cel al Revoluţiei Industriale. Adversarii noştri investesc bani şi ambiţii în stăpânirea inteligenţei artificiale, a calculului cuantic şi a biologiei sintetice, deoarece ştiu că stăpânirea acestor tehnologii le va oferi un avantaj", a mai spus Moore.
Pentru a ţine pasul, el a spus că spionii britanici urmăresc acum parteneriate cu comunitatea tehnologică pentru a ajuta la dezvoltarea unor tehnologii de clasă mondială pentru a rezolva cele mai mari probleme ale misiunii noastre.
Moore a declarat că colaborarea cu sectorul privat reprezintă o schimbare radicală pentru o organizaţie învăluită în secret. Până în 1992, guvernul britanic a refuzat să confirme existenţa MI6. Cu toate acestea, este cunoscut faptul că în Primul Război Mondial, Marea Britanie avea cel mai eficient serviciu de informaţii de externe din lume. Organizaţia a devenit treptat mai deschisă în ultimii ani, permiţând chiar publicarea unui istoric autorizat, deşi acesta merge doar până în 1949.
MI6 a început să îşi numească public şeful, care foloseşte numele de cod C, în anii 1990, iar Moore este primul şef al serviciului cu un cont de Twitter.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe