Şeful NATO afirmă că Ucraina a realizat „multe” în ofensiva de la Kursk. Putin susţine că incursiunea a avantajat Rusia

  • Ucraina a realizat „multe” în ofensiva în regiunea rusă Kursk, dar este greu de spus cum va evolua situaţia în continuare, a declarat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, reporterilor la Oslo.
  • Putin afirmă că incursiunea nu a reuşit să încetinească înaintarea Rusiei în estul Ucrainei.
Urmărește
1260 afișări
Imaginea articolului Şeful NATO afirmă că Ucraina a realizat „multe” în ofensiva de la Kursk. Putin susţine că incursiunea a avantajat Rusia

Şeful NATO afirmă că Ucraina a realizat „multe” în ofensiva de la Kursk. Putin susţine că incursiunea a avantajat Rusia

„Doar ucrainenii pot face alegerile dificile care sunt necesare, cum ar fi unde să îşi desfăşoare forţele şi ce tip de război este adecvat în această situaţie”, a spus Stoltenberg, potrivit Reuters.

Forţele ruse avansează în estul Ucrainei, în timp ce trupele ucrainene au făcut o incursiune îndrăzneaţă în regiunea rusă Kursk.

Stoltenberg a declarat că Ucraina are dreptul la autoapărare, inclusiv cu rachete cu rază lungă de acţiune care pot atinge ţinte militare pe teritoriul Rusiei.

„Mă bucur că multe ţări NATO au oferit această oportunitate, iar cele care încă mai au restricţii au atenuat restricţiile, astfel încât Ucraina să se poată apăra”, a declarat Stoltenberg.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va participa vineri la o reuniune a grupului Ramstein, o coaliţie a naţiunilor care furnizează arme Ucrainei, unde este de aşteptat să ceară creşterea livrărilor de arme, în special rachete cu rază lungă de acţiune, potrivit revistei germane Der Spiegel.

Stoltenberg a declarat anterior la o conferinţă că nu vede nicio ameninţare militară imediată împotriva ţărilor NATO, dar a spus că există un pericol constant de terorism, atacuri cibernetice şi sabotaj.

Putin afirmă că incursiunea nu a reuşit să încetinească înaintarea Rusiei

Preşedintele Vladimir Putin, vorbind la Forumul Economic de Est din Vladivostok, a declarat joi că incursiunea Ucrainei în regiunea rusă Kursk nu a reuşit să încetinească înaintarea Rusiei în estul Ucrainei şi a slăbit apărarea Kievului de-a lungul frontului, într-un impuls pentru Moscova.

Ucraina şi-a slăbit apărarea în alte părţi şi a permis Rusiei să-şi accelereze înaintarea în zona estică a Donbasului, a spus el, reiterând că obiectivul principal al Moscovei a fost de a prelua controlul deplin asupra Donbasului.

„Scopul inamicului a fost să ne facă nervoşi şi îngrijoraţi şi să transferăm trupe dintr-un sector în altul şi să ne oprească ofensiva în zone cheie, în primul rând în Donbas”, a declarat Putin. „A funcţionat? Nu”.

Deşi incursiunea e văzută în Occident ca o ruşine pentru Putin şi armata rusă, oficialii ruşi o descriu acum ca fiind una dintre cele mai mari greşeli tactice ale Kievului din timpul războiului, afirmând că a transferat mii de trupe pentru un câştig real redus.

„Prin transferarea unor unităţi destul de mari şi bine antrenate în aceste zone de frontieră cu noi, inamicul s-a slăbit în zone-cheie, iar trupele noastre au accelerat operaţiunile ofensive”, a declarat Putin.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici