- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Şeful ONU spune că oamenii aşteaptă de la lideri să acţioneze
Liderii unei lumi divizate de războaie, schimbări climatice şi inegalităţi persistente s-au reunit marţi sub acelaşi acoperiş pentru a asculta îndemnul şefului ONU de a acţiona împreună în faţa provocărilor uriaşe ale omenirii şi pentru a începe să îşi prezinte propriile evaluări.
Şeful ONU spune că oamenii aşteaptă de la lideri să acţioneze
"Lumea noastră se destramă. Tensiunile geopolitice sunt în creştere. Provocările globale sunt din ce în ce mai mari. Iar noi părem incapabili să ne unim pentru a răspunde", le-a spus Antonio Guterres celor care conduc naţiunile lumii, potrivit AP.
El a spus că Organizaţia Naţiunilor Unite - şi modalităţile de cooperare dintre ţări - trebuie să evolueze pentru a face faţă epocii.
"Lumea s-a schimbat. Instituţiile noastre nu au făcut-o", a declarat Guterres înainte de deschiderea dezbaterii generale a Adunării Generale a ONU: "Nu putem aborda eficient problemele aşa cum sunt ele dacă instituţiile nu reflectă lumea aşa cum este ea. În loc să rezolve problemele, ele riscă să devină parte a problemei”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Noul comisar pentru mediu al UE: „Am vorbit prea puţin despre apă". Seceta şi pierderile de pe conducte afectează industrii întregi
-
Vinul roşu se confruntă cu un declin „existenţial”. Specialist francez, despre vin: "Dacă bunicul bea 300 de litri de vin roşu pe an, tatăl bea 180 de litri, iar fiul, 30 de litri”
-
Polonia exclude Ungaria de pe lista de invitaţi la evenimentul de preluare a preşedinţiei rotative a UE
Guterres a declarat că lumea are nevoie de acţiune acum - nu doar de mai multe cuvinte - pentru a face faţă urgenţei climatice tot mai grave, escaladării conflictelor, "perturbărilor tehnologice dramatice" şi crizei globale a costului vieţii care creşte foametea şi sărăcia.
La sesiunea din acest an, care va dura o săptămână, prima reuniune a liderilor mondiali după ce pandemia COVID-19 a perturbat călătoriile, sunt programaţi să ia cuvântul 145 de lideri. Este un număr mare care reflectă multitudinea de crize şi conflicte.
Însă, pentru prima dată după ani de zile, preşedintele american Joe Biden, care va lua cuvântul imediat după şeful ONU, va fi singurul lider din cele cinci naţiuni puternice cu drept de veto din Consiliul de Securitate al ONU care se va adresa celor 193 de membri ai adunării.
Xi Jinping din China, Vladimir Putin din Rusia, Emmanuel Macron din Franţa şi Rishi Sunak din Marea Britanie vor lipsi de la ONU în acest an.
Pe de altă parte, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, îşi va face prima apariţie pe podiumul adunării, marţi.
Absenţa liderilor celor patru puteri din Consiliul de Securitate a stârnit nemulţumiri din partea ţărilor în curs de dezvoltare, care doresc ca principalii actori globali să le asculte cererile.
G77, principalul grup al ONU al ţărilor în curs de dezvoltare, care numără în prezent 134 de membri, inclusiv China, a făcut presiuni pentru ca reuniunea mondială din acest an să se concentreze pe cele 17 obiective ONU adoptate de liderii mondiali în 2015, acestea fiind foarte întârziate.
În cadrul unui summit de două zile pentru a da startul acţiunilor de realizare a obiectivelor, Guterres a subliniat concluziile sumbre ale unui raport al ONU din iulie. El a declarat că 15% din cele aproximativ 140 de obiective specifice pentru atingerea celor 17 obiective sunt pe drumul cel bun. Multe dintre ele merg în direcţia greşită şi nu se aşteaptă ca nici măcar unul dintre ele să fie atins în următorii şapte ani.
Printre obiectivele de mare anvergură se numără eradicarea sărăciei extreme şi a foametei, asigurarea unei educaţii secundare de calitate pentru fiecare copil, realizarea egalităţii de gen şi realizarea unor progrese semnificative în combaterea schimbărilor climatice - toate până în 2030.
În ritmul actual, potrivit raportului, 575 de milioane de oameni vor trăi în continuare în sărăcie extremă şi 84 de milioane de copii nu vor merge nici măcar la şcoala primară în 2030 - şi va fi nevoie de 286 de ani pentru a atinge egalitatea între bărbaţi şi femei.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO