- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Şeful spionajului britanic avertizează: A început cursa pentru controlul inteligenţei artificiale
Şeful serviciului de spionaj extern al Marii Britanii a avertizat marţi că adversarii Occidentului, cum ar fi China şi Rusia, se întrec în cursa pentru controlul inteligenţei artificiale, într-un mod care ar putea revoluţiona geopolitica în următorul deceniu, relatează Reuters.
Şeful spionajului britanic avertizează: A început cursa pentru controlul inteligenţei artificiale
Spionii lumii, de la Langley şi Londra până la Moscova şi Beijing, se confruntă cu progresele tehnologice, care pun la încercare operaţiunile de spionaj efectuate de oameni.
Richard Moore, şeful Serviciului Secret de Informaţii, cunoscut drept MI6, a declarat că ingineria cuantică, ingineria biologică, volumele uriaşe de date şi progresele în materie de informatică reprezintă o ameninţare care trebuie abordată de Occident.
"Adversarii noştri investesc bani şi ambiţie în stăpânirea inteligenţei artificiale, a informaticii cuantice şi a biologiei sintetice, pentru că ştiu că stăpânirea acestor tehnologii le va oferi putere", spune Moore.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Moore, un fost diplomat care a devenit şef al MI6 în 2020, a declarat că progresul tehnologic din următorul deceniu ar putea depăşi toate progresele tehnologice din ultimul secol.
"Ca societate, încă nu am internalizat acest fapt şi impactul său potenţial asupra geopoliticii globale. Dar acesta este un punct de interes pentru MI6", a declarat el.
O preocupare deosebită pentru spionii occidentali o reprezintă agenţiile de informaţii din Rusia şi China care s-au grăbit să valorifice puterea tehnologiilor sofisticate, uneori într-un ritm mai rapid decât în Occident.
Agenţiile de informaţii occidentale se tem că Beijingul ar putea domina în câteva decenii tehnologiile emergente cheie, în special inteligenţa artificială, biologia sintetică şi genetica.
Ascensiunea economică şi militară a Chinei din ultimii 40 de ani este considerată unul dintre cele mai importante evenimente geopolitice din ultima perioadă, alături de căderea Uniunii Sovietice din 1991, care a pus capăt Războiului Rece.
MI6, descris de romancieri ca fiind angajatorul unora dintre cei mai memorabili spioni fictivi, de la George Smiley al lui John le Carré până la James Bond al lui Ian Fleming, operează peste hotare şi are misiunea de a apăra Marea Britanie şi interesele acesteia.
Moore a declarat că serviciul va trebui să se schimbe pentru a valorifica noile tehnologii.
"Nu putem spera să replicăm industria tehnologică globală, aşa că trebuie să profităm de ea", va spune el. "Trebuie să devenim mai deschişi, pentru a rămâne secreţi".
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36