Şeful Statului Major din SUA: Un atac al Chinei asupra Taiwanului nu este iminent, dar urmărim situaţia foarte atent

  • Un atac chinezesc asupra Taiwanului nu este iminent, afirmă şeful Statului Major Interarme din Statele Unite, dar SUA urmăresc situaţia "foarte atent".
  • China îşi dezvoltă în mod clar capacitatea de a ataca la un moment dat, dar decizia de a face acest lucru ar fi o alegere politică, a declarat generalul Mark Milley pentru BBC.
  • China susţine că Taiwanul este o provincie separatistă care trebuie să fie reunificată cu partea continentală, prin forţă dacă este necesar.
Urmărește
1749 afișări
Imaginea articolului Şeful Statului Major din SUA: Un atac al Chinei asupra Taiwanului nu este iminent, dar urmărim situaţia foarte atent

China a acuzat SUA că sprijină independenţa Taiwanului şi a promis că va "zdrobi cu hotărâre" orice încercare în acest sens.

În ultima vreme a avut loc o escaladare accentuată între China şi SUA, cel mai puternic aliat al Taiwanului.

China a trimis zeci de avioane de război în zona de apărare aeriană a Taiwanului, în timp ce SUA au trimis nave militare în apele Taiwanului.

În luna mai, preşedintele american Joe Biden a declarat că China "flirtează cu pericolul" prin faptul că îşi pilotează avioanele de război în apropierea Taiwanului. El a promis să protejeze militar insula în cazul în care aceasta va fi atacată.

Beijingul a replicat acuzând SUA că "îşi încalcă promisiunea privind Taiwanul" şi "se amestecă" în afacerile Chinei, adăugând că ţara "nu va ezita să lupte" pentru a împiedica Taiwanul să îşi declare oficial independenţa.

Ce spune generalul Mark Milley despre situaţia din Taiwan

Întrebat dacă el crede că Beijingul va ataca Taiwanul, generalul Milley, preşedintele Statului Major Interarme din SUA, a declarat pentru BBC:

"Ar putea, ar trebui, ar face, acestea sunt cuvintele cheie. În ceea ce priveşte capacitatea, cred că China dezvoltă în mod clar o capacitate. Preşedintele Xi Jinping a menţionat acest lucru în forumuri publice, a menţionat-o în discursuri, că a provocat APL [Armata Populară de Eliberare a Chinei] să dezvolte capacitatea de a ataca Taiwanul la un moment dat.Şi dacă ar face-o sau nu, este o alegere politică, este o alegere de politică, care se va baza pe modul în care chinezii văd costul-risc-beneficiu la momentul respectiv".

"Nu există indicii sau avertismente cu privire la ceva iminent în acest moment. Dar, din nou, urmărim situaţia foarte, foarte atent", a adăugat generalul Milley.

SUA nu au legături diplomatice oficiale cu Taiwanul, dar îi vând arme ca parte a Legii privind relaţiile cu Taiwanul, care prevede că SUA trebuie să furnizeze insulei mijloacele de a se apăra.

În acelaşi timp, aceasta menţine legături oficiale cu China şi, de asemenea, recunoaşte diplomatic poziţia Chinei potrivit căreia există un singur guvern chinez.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici