Seif al-Islam consideră că discuţiile despre plecarea lui Muammar Kadhafi sunt „ridicole”
„El nu vrea să controleze totul, are o vârstă avansată. Vrem să aducem în prim plan o nouă elită, o elită de tineri care să guverneze ţara, care să administreze afacerile locale. Vrem sânge proaspăt, iată ce vrem pentru viitorul Libiei. Dar a vorbi despre plecarea Ghidului, este cu adevărat ridicol”, a declarat Seif al-Islam în cadrul unui interviu acordat la acest sfârşit de săptămână televiziunii BFMTV şi difuzat luni.
De la începutul insurgenţei fără precedent împotriva lui Muammar Kadhafi la jumătatea lui februarie, „totul s-a schimbat” în ţară, a continuat fiul liderului libian, care a fost prezentat ca posibilul succesor al tatălui său, în vârstă de 68 de ani.
„Libia viitoare va fi complet diferită de Libia pe care aţi cunoscut-o până în prezent, cu Ghidul, cu Seif, cu poporul, cu estul, cu vestul, cu sudul Libiei suntem cu toţii o familie unită şi vom construi o Libie nouă”, a adăugat el.
Regimul liderului libian a acceptat „foaia de parcurs” propusă la acest sfârşit de săptămână de Uniunea Africană (UA), care prevede încetarea imediată a ostilităţilor, acces facil la ajutorul umanitar şi lansarea unui dialog între partidele libiene în vederea unei tranziţii.
Dar rebeliunea libiană a respins luni acest armistiţiu, afirmând că se opune oricărei medieri care nu prevede plecarea lui Muammar Kadhafi.
„Plecarea Ghidului nu va schimba nimic deoarece poporul libian nu le va permite acestor bande teroriste să conducă Libia”, a declarat Seif al-Islam.
„Dacă Occidentul vrea democraţie, o nouă Constituţie, alegeri, suntem de acord. Suntem de acord în această privinţă dar Occidentul trebuie să ne ajute să furnizăm un cadru propice. Dar toate aceste bombardamente, această susţinere adusă grupurilor de rebeli, toate acestea sunt contraproductive”, a continuat el.
O coaliţie internaţională a lansat o operaţiune aeriană în Libia la 19 martie după aprobarea Consiliului de Securitate al ONU care autorizează „toate măsurile necesare” pentru protejarea civililor, inclusiv atacurile aeriene.
Fiul colonelului Kadhafi a acuzat Qatarul că a „reuşit să vândă” Parisului şi Londrei, aflate la originea intervenţiei militare în Libia, ideea că „regimul libian este o mascaradă şi că Libia este o prăjitură care poate fi împărţită”. Franţa a comis o „eroare istorică”, a declarat el.
El a afirmat că puterea libiană este „pregătită să discute chiar şi cu diavolul” dar că există „linii roşii” care nu pot fi trecute.
„Mai întâi, Kadhafi este o linie roşie”, a declarat el. „În al doilea rând”, a explicat el, diviziunea Libiei este o soluţie inacceptabilă: „de 70 de ani, de la independenţa noastră în 1952 suntem un popor unit, dar din cauza Qatarului şi Occidentului se vorbeşte despre Est şi Vest în Libia”.
„A treia linie roşie este securitatea Libiei. Nu vom permite nimănui să compromită securitatea Libiei sprijinind grupări rebele armate”, a adăugat el.
El a reiterat că are „multe dovezi” privind implicarea membrilor reţelei teroriste Al-Qaida printre opozanţii din Benghazi (est).