În zece zile, afirmă Phenianul, zeci de nave sud-coreene au trecut frontiera, potrivit KCNA.
„Este o provocare deliberată care urmăreşte să genereze un alt conflict militar în Marea Galbenă şi să avanseze astfel către o fază de război”, precizează KCNA.
Dacă aceste intruziuni vor continua, Coreea de Nord „va pune în aplicare măsuri militare pentru a-şi apăra apele teritoriale, iar Coreea de Sud va fi responsabilă de consecinţe”.
Un purtător de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Apărării a dezminţit orice incursiune a navelor sud-coreene în teritoriul nord-coreean.
Aceste ameninţări intervin pe fondul unor tensiuni puternice între cele două Corei, Seulul ameninţând că va face Phenianul „să plătească preţul” pentru scufundarea unei nave sud-coreene.
Marţi, în cadrul discuţiilor cu un emisar chinez la Seul, Coreea de Sud a încercat să convingă Beijingul să o ajute să impună noi sancţiuni împotriva Phenianului.
China crede însă că „dialogul este preferabil confruntării”, a declarat marţi un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe. „Sperăm sincer că toate părţile vizate vor păstra calmul şi vor da dovadă de reţinere”, a declarat purtătoarea de cuvânt Jiang Yu, în cadrul unei întâlniri cu presa. „Credem că dialogul este de preferat confruntării”, a adăugat ea.
China, singurul aliat puternic al Coreei de Nord, nu s-a raliat vocilor care au condamnat acţiunile Phenianului, afirmând că vrea să efectueze propria „evaluare” a naufragiului din 26 martie.
Secretarul american de Stat, Hillary Clinton, care se află în prezent la Beijing pentru dialogul strategic sino-american, nu a reuşit să convingă China să se alăture condamnării Coreei de Nord, în timp ce Statele Unite au dat asigurări Seulului că îl vor susţine „fără echivoc”.