Semnal de alarmă lansat de NATO: Ignorarea investiţiilor în apărare pune în pericol securitatea

Amiralul Rob Bauer, preşedintele Comitetului Militar al NATO, a criticat lipsa de interes a investitorilor pentru sectorul apărării, subliniind că aceasta ar putea duce la pierderi financiare semnificative pe termen lung, în contextul ameninţărilor de securitate tot mai mari, scrie Financial Times.

Urmărește
2725 afișări
Imaginea articolului Semnal de alarmă lansat de NATO: Ignorarea investiţiilor în apărare pune în pericol securitatea

Sursa foto: X

Într-un interviu pentru FT, Bauer a declarat că instituţiile financiare nu înţeleg rolul crucial pe care îl joacă în „apărarea colectivă” şi riscă să rateze oportunităţi importante de finanţare guvernamentală, mai ales după invazia Rusiei în Ucraina, începută în 2022, informează Ziarul Financiar.

„Cum de nu sunteţi atraşi de trilioanele de dolari disponibile? Unde este instinctul vostru de afaceri? Sunteţi naivi? Exact asta le spun şi fondurilor de pensii: sunteţi naivi?”, a spus Bauer. „Dacă analizaţi randamentul investiţiilor, veţi vedea că în următorii 20 de ani se vor cheltui sume uriaşe în domeniul apărării.”

Declaraţiile lui Bauer vin pe fondul eforturilor europene de a accelera achiziţiile şi producţia militară pentru a sprijini Ucraina, dar şi în contextul cererilor pentru o mai mare independenţă a Europei în materie de securitate faţă de Statele Unite.

„Observăm o reechilibrare a puterii între SUA şi China. Când plăcile tectonice ale geopoliticii se schimbă, apar tensiuni colosale. Poate nu vom fi martorii unor războaie mondiale, dar conflictele regionale, aşa cum este cel din Ucraina, vor deveni probabil tot mai frecvente în viitorul apropiat”, a explicat oficialul NATO.

În ultimul an, companii europene importante din sectorul apărării, precum Rheinmetall din Germania şi Kongsberg Gruppen din Norvegia, au înregistrat creşteri ale valorii acţiunilor lor, pe măsură ce comenzile pentru echipamente militare, cum ar fi tancurile, rachetele şi artileria, s-au intensificat.

Cu toate acestea, unele bănci europene sunt încă reticente să acorde credite producătorilor de armament, ceea ce afectează în special întreprinderile mai mici, care sunt esenţiale pentru lanţul de aprovizionare.

Deşi investiţiile de capital de risc în start-up-urile din domeniul apărării din ţările NATO s-au înmulţit de patru ori din 2019, multe fonduri instituţionale din Europa rămân blocate de reguli stricte privind investiţiile în apărare din cauza standardelor de mediu, sociale şi de guvernanţă (ESG). În plus, bugetul comun al Uniunii Europene interzice în mod explicit investiţiile directe în acest domeniu.

Bauer, care se pregăteşte să îşi încheie mandatul la sfârşitul acestei luni, consideră că aceste politici sunt depăşite şi ar trebui revizuite. El a subliniat necesitatea ca instituţiile financiare să îşi adapteze strategiile pentru a sprijini mai bine securitatea globală.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici