Semnale periculoase, lansate la summitul NATO de la Bucureşti

Summitul NATO de la Bucureşti a lansat două semnale periculoase, acela că Rusia şi-a restabilit sfera de influenţă în Europa şi că ţările aliate îşi pot şantaja partenerii, comentează cotidianul britanic The Guardian în ediţia electronică de marţi.

Urmărește
91 afișări
Imaginea articolului Semnale periculoase, lansate la summitul NATO de la Bucureşti

Semnale periculoase, lansate la summitul NATO de la Bucureşti - presă

Un a semnal a fost emis în momentul în care Grecia şi-a exercitat dreptul de veto împotriva aderării Macedoniei. Unele voci susţin că veto-ul Greciei, care a invocat motive de securitate, denotă lipsa de încredere a acestei ţări în partenerii din Alianţă, comentează cotidianul britanic, subliniind însă că prin primirea Macedoniei în NATO orice politică riscantă, care ar putea destabiliza regiunea, ar fi înăbuşită încă de la început.

Problema privind Ucraina şi Georgia este mult mai gravă, susţine sursa citată, care este de părere că reacţia Rusiei a fost similară cu cea a Greciei, pretinzând că extinderea NATO i-ar ameninţa securitatea. Kremlinul a descoperit că, dacă se comportă asemeni unui copil răsfăţat, va obţine rezultate, respectiv reinstaurarea sferei de influenţă.

Principala problemă, comentează sursa citată, este însă lipsa voinţei politice a UE pentru a ajunge la o poziţie comună faţă de Rusia, ceea ce a determinat un comportament de tipul "divide şi stăpâneşte" din partea Moscovei. Aceasta a atras unele ţări europene în acorduri bilaterale, în special privind energia, care împiedică adoptarea unei poziţii comune a UE.

Situaţia este tristă atât pentru Rusia, cât şi pentru UE, întrucât consolidează poziţiile oficialilor de la Moscova care promovează o politică a mândriei naţionale mai degrabă decât a securităţii naţionale şi diminuează posibilităţile stabilirii unui acord real privind politica externă şi de securitate a UE.

Este mai trist însă pentru ţările care sunt, încă odată, excluse din aceste proiecte. Scopul NATO ar trebui să fie acela de "far" călăuzitor pentru acele ţări care se luptă pentru libertate şi democraţie. În urma summitului de la Bucureşti a reieşit că "farul" a fost închis, conchide publicaţia britanică.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici