Întrebat dacă Statele Unite ar putea lua măsuri în direcţia reţinerii navei, Mousavi a declarat că Teheranul a solicitat Washingtonului să evite să ia o astfel de decizie. „O asemenea acţiune (…) ar pune în pericol navigaţia în apele internaţionale. Am lansat un avertisment prin intermediul canalelor oficiale, în mod special prin intermediul Ambasadei Elveţiei”, a spus acesta.
Interesele Guvernului american în relaţia cu Iranul sunt reprezentate de Ambasada Elveţiei la Teheran, întrucât Iranul şi Statele Unite nu au relaţii diplomatice.
Petrolierul a fost capturat pe 4 iulie, în Strâmtoarea Gibraltar, de Forţele navale regale britanice, sub acuzaţia că ar încălca sancţiunile Uniunii Europene impuse Siriei. Cazul a atras reacţia vehementă a Iranului, care a capturat o navă comercială britanică în Strâmtoarea Hormuz.
Un tribunal federal din Washington D.C. a emis recent un mandat pentru reţinerea navei Grace 1, motivând că efectuează un transport ilegal în colaborare cu Gardienii Revoluţiei din Iran, însă autorităţile din Gibraltar au comunicat că legislaţia europeană nu permite îndeplinirea acestei solicitări.
Potrivit Reuters, datele privind traficul maritim arată că luni dimineaţa petrolierul se îndrepta către Grecia.