Semnarea noului acord START, imposibilă din cauza scutului antirachetă

Proiectul american privind amplasarea scutului antirachetă în Europa influenţează negocierile dintre Rusia şi Statele Unite în vederea unui nou acord referitor la reducerea arsenalelor nucleare strategice, a declarat vineri adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov.

Urmărește
36 afișări
Imaginea articolului Semnarea noului acord START, imposibilă din cauza scutului antirachetă

Semnarea noului acord START, imposibilă din cauza scutului antirachetă (Imagine: www.mda.mil/system/system.html)

"Situaţia în domeniul apărării antirachetă şi ceea ce se întâmplă în relaţiile dintre Statele Unite şi aliaţii lor din Europa de Est pe această temă influenţează direct negocierile noastre pe tema tratatului START", a declarat Riabkov pentru agenţia Interfax.

Semnarea acestui acord este "imposibilă, dacă nu se recunoaşte existenţa unei legături între START şi scutul antirachetă" american din Europa, a adăugat el.

Noul acord ruso-american este "finalizat (în proporţie) de 97 la sută", a declarat miercuri şeful Statului Major rus, generalul Nikolai Makarov, citat de agenţiile ruse. El a precizat că mai rămân "probleme tehnice" care trebuie soluţionate "în curând".

Bulgaria şi România s-au declarat pregătite să găzduiască pe teritoriile lor elemente ale scutului antirachetă american, care rămâne un motiv de dezacord între Moscova şi Washington.

Casa Albă aprecia la 9 februarie că diferendul dintre Moscova şi Washington cu privire la scutul antirachetă din Europa nu blochează acordul START.

Tratatul de dezarmare, asupra căruia delegaţiile rusă şi americană negociază de peste şase luni la Geneva, urmează să succeadă Tratatului START 1, încheiat în 1991 şi care a expirat la 5 decembrie 2009.

Preşedinţii rus, Dmitri Medvedev, şi american, Barack Obama, au definit în iulie obiectivul de a reduce numărul focoaselor nucleare între 1.500 şi 1.675 pentru fiecare dintre foştii inamici din timpul Războiului Rece, şi numărul de vectori capabili să transporte aceste focoase între 500 şi 1.100.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici