- Home
- Externe
- WASHINGTON, (11.09.2015, 08:16)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Senatul SUA reuşeşte să treacă de opoziţia republicanilor şi deschide calea aplicării acordului nuclear cu Iranul
Preşedintele american Barack Obama a obţinut poate cea mai mare victorie a sa din cei şase ani la Casa Albă, joi, când a reuşit să treacă, în Senat, de opoziţia republicanilor privind acordul cu Iranul în dosarul nuclear, fiind deschisă calea aplicării prevederilor acestuia, scrie Reuters în pagina electronică.
Urmărește
651 afișări
Senatul SUA blochează un efort republican, deschizând calea aplicării acordului nuclear cu Iranul (Imagine: AFP / Mediafax Foto)
Patruzeci de democraţi şi doi senatori independenţi au votat pentru blocarea unei rezoluţii de dezaprobare a pactului în Senat, care are 100 de membri, cu un vot în plus faţă de numărul minim necesar pentru blocare.
"Acest vot este o victorie a diplomaţiei, a Securităţii Naţionale americane şi a siguranţei şi securităţii lumii", a declarat Obama, citat într-un comunicat, după vot, pe care l-a catalogat drept "un pas istoric înainte".
Republicanii din Senat insistă însă că lupta nu s-a terminat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu este desemnat Premierul României
-
Ciolacu, după ce a fost desemnat premier: Românii au nevoie de stabilitate
-
S-au votat preşedinţii la Camera Deputaţilor şi la Senat: Ilie Bolojan, la Senat; Ciprian Şerban, la Camera Deputaţilor
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
Liderul majorităţii republicane Mitch McConnell a luat imediat măsuri pentru ca Senatul să examineze din nou problema, în speranţa că unii democraţi vor vota altfel data viitoare.
"Vom analiza problema săptămâna viitoare şi vom vedea dacă unii nu se vor răzgândi", a spus el, într-un discurs în care a denunţat cu furie votul.
Potrivit unei legi promulgate de către Obama în mai, Congresul are la dispoziţie o perioadă de 60 de zile, până pe 17 septembrie, să adopte o rezoluţie de dezaprobare a acordului internaţional.
În cazul în care va fi adoptată o asemenea rezoluţie şi în cazul în care va trece, ulterior, de votul de veto promis de Obama, ea ar urma să-l împiedice pe preşedinte să anuleze unele dintre sancţiunile impuse de Washington Teheranului, un element-cheie al acordului.
Însă nu există semne că votul s-ar schimba, iar liderul minorităţii democrate din Senat Harry Reid i-a replicat lui McConnell că "acest subiect este încheiat".
Reid l-a îndemnat pe McConnell să-şi concentreze atenţia asupra altor legi, inclusiv asupra unor proiecte de finanţare pe terman lung a unor autostrăzi şi transporturilor, dar şi asupra legislaţiei de urgenţă în vederea finanţării Guvernului în anul fiscal care începe pe 1 octombrie, pentru a evita blocarea activităţii Guvernului.
"Aceasta este o situaţie în care el (McConnell) a pierdut votul şi pur şi simplu nu se află în contact cu realitatea existentă", l-a criticat Reid.
Înfrângerea a avut loc în pofida unei campanii de lobby - în valoare de 40 de milioane de dolari - a unor grupuri conservatoare proisraeliene împotriva acordului.
Acordul cu Iranul a fost semnat de către Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Germania, Rusia şi China după doi ani de negocieri şi anunţat pe 14 iulie. Însă Israelul i s-a opus în mod vocal. Premierul israelian Benjamin Netanyahu, un critic vocal al acordului, apreciază că acesta cere prea puţin Iranului în schimbul anulării sancţiunilor care i-au fost impuse şi că va consolida poziţia Iranului, pe care-l consideră o ameninţare la adresa existenţei Israelului.
Pe de altă parte, republicanii din Camera Reprezentanţilor analizează posibilitatea de a-l da în judecată pe Obama în legătură cu acordul sau de a condiţiona un proiect de finanţare a Guvernului de proiecte legislative cu privire la Iran.
Republicanii folosesc deja acordul cu Iranul împotriva democraţilor în campania pentru alegerile prezidenţiale din 2016. Candidaţii Donald Trump şi Ted Cruz la obţinerea învestiturii republicane pentru intrarea în cursa pentru Casa Albă au participat miercuri la un miting împotriva acordului, pe peluza Capitoliului.
Însă între republicanii din Camera inferioară a Congresului există disensiuni cu privire la gestionarea acordului, după o lungă perioadă în care au fost uniţi împotriva acestuia.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe