Serbia ameninţă din nou cu o intervenţie armată în Kosovo

Milan Mojsilovic, un general de rang înalt, a declarat vineri că sârbii din Kosovo nu mai pot "tolera teroarea" guvernului kosovar.

Urmărește
3922 afișări
Imaginea articolului Serbia ameninţă din nou cu o intervenţie armată în Kosovo

Serbia ameninţă din nou cu o intervenţie armată în Kosovo

Serbia a reiterat vineri, 23 iunie, ameninţarea de a interveni militar în fosta sa provincie Kosovo dacă forţele de menţinere a păcii conduse de NATO nu reuşesc să protejeze minoritatea sârbă de ceea ce Belgradul a numit ameninţarea teroristă a autorităţilor de etnie albaneză din Kosovo.
 
Într-un scurt discurs televizat, Milan Mojsilovic, un general de rang înalt, a declarat că sârbii din Kosovo nu mai pot "tolera teroarea" guvernului kosovar şi că armata Serbiei este pregătită să îşi îndeplinească sarcinile "în conformitate" cu constituţia sârbă şi cu orice ordin al preşedintelui sârb Aleksandar Vucic.
 
Serbia şi-a plasat trupele de la graniţa cu Kosovo în stare de alertă maximă, pe fondul unei serii de ciocniri recente între sârbii kosovari, pe de o parte, şi poliţia kosovară şi forţele de menţinere a păcii conduse de NATO, cunoscute sub numele de KFOR, pe de altă parte. În ultimele săptămâni, NATO a trimis întăriri pe fondul temerilor privind o confruntare deschisă între etnicii albanezi şi sârbi.
 
Intervenţia armată a Serbiei în Kosovo ar intra în conflict direct cu cele aproximativ 4.000 de trupe NATO staţionate acolo, relatează Le Monde.
 
Serbia şi fosta sa provincie Kosovo sunt în conflict de zeci de ani. Războiul din 1998-1999 s-a soldat cu peste 10.000 de morţi, majoritatea albanezi din Kosovo. Belgradul a refuzat să recunoască declaraţia de independenţă a Kosovo din 2008.
 
Tensiunile au reizbucnit luna trecută, după ce poliţia kosovară a confiscat clădirile municipalităţilor locale din nordul Kosovo, unde sârbii sunt majoritari, pentru a instala primari de etnie albaneză aleşi în cadrul unor alegeri locale boicotate în proporţie covârşitoare de sârbi.
 
Ultima răbufnire s-a concentrat pe arestarea de către poliţia kosovară a cel puţin opt sârbi suspectaţi de participare la ciocnirile violente de luna trecută cu trupele NATO şi poliţia kosovară, soldate cu zeci de răniţi.
 
Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate a calificat drept alarmante tensiunile etnice în creştere în nordul Kosovo.
 
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a promis joi că forţele de menţinere a păcii ale alianţei "vor continua să acţioneze în mod imparţial" şi îşi va spori prezenţa pentru a asigura mediul şi libertatea de mişcare pentru toate comunităţile.
 
Atât Serbia, cât şi Kosovo doresc să devină membre ale UE şi, pentru aceasta, trebuie să îşi normalizeze relaţiile.
 
Există temeri că Rusia, aliatul Serbiei, ar putea să inflameze un alt conflict armat în Europa Centrală pentru a deturna cel puţin o parte din atenţia internaţională de la agresiunea Moscovei în Ucraina.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici