- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Serbia are termen până la sfârşitul lui 2011 pentru a-l aresta pe Ratko Mladici
UE a acordat Serbiei un răgaz până la sfârşitul lui 2011 pentru a-l aresta pe Ratko Mladici, decizia fiind luată datorită eforturilor depuse de miniştrii de Externe ai Suediei şi României, luni, când UE a decis să analizeze candidatura Serbiei, relatează Blic, în ediţia electronică de marţi.
Serbia are termen până la sfârşitul lui 2011 pentru a-l aresta pe Ratko Mladici (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Consiliul Miniştrilor UE a hotărât luni cu unanimitate trimiterea către Comisia Europeană (CE) a cererii Serbiei de a obţine statutul de candidat la integrarea în Uniune. Cooperarea deplină a Belgradului cu Tribunalul de la Haga este o condiţie crucială în acest sens, iar decizia unanimă a miniştrilor europeni că Serbia cooperează cu Tribunalul Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie va fi necesară la fiecare viitor pas pe care această ţară îl va face spre integrarea în Uniune.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
-
Iulian Anghel, editor politic ZF: Cum l-am cunoscut pe Călin Georgescu
-
Răsturnare de situaţie: Elena Lasconi îl depăşeşte pe Marcel Ciolacu. Pentru prima dată în istorie PSD ar putea să nu aibă candidat în turul 2
Citând surse diplomatice de la Luxemburg, publicaţia sârbă afirmă că, datorită eforturilor depuse de miniştrii de Externe ai Suediei şi României, a fost adoptată o variantă favorabilă, conform căreia, înainte de a primi statutul de candidat, Serbia are termen până la sfârşitul lui 2011 să-i aresteze şi să-i extrădeze pe cei doi suspecţi de crime de război căutaţi, fostul comandant militar al sârbilor bosniaci, Ratko Mladici, şi fostul lider al sârbilor din Croaţia, Goran Hadzici.
De asemenea, miniştrii au cerut ca Serbia să implementeze toate recomandările care i-au fost făcute în iunie 2010 de procurorul-şef al Tribunalului, Serge Brammertz. Ei au subliniat că raportul procurorului cu privire la progresele înregistrate de Serbia în acest scop trebuie urmat îndeaproape.
"Prin această concluzie, Consiliul Miniştrilor a găsit o bună balanţă între mesajul transmis Serbiei că paşii pe care i-a făcut, în ultimele luni, către ameliorarea dialogului în regiune şi iniţative pentru negocierile între Serbia şi Kosovo au fost recunoscuţi, pe de o parte, şi condiţia deplinei cooperări cu Tribunalul de la Haga, pe de altă parte", a declarat Steven Vanackere, ministrul belgian al Afacerilor Externe, preşedintele Consiliului.
În opinia vicepremierului sârb Bozidar Djelici, faptul că Serbia este pregătită să negocieze cu Kosovo va fi evaluat, de asemenea, ca o condiţie.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO