Prima pagină » Știri externe » Serbia cere ONU să îi apere integritatea teritorială

Serbia cere ONU să îi apere integritatea teritorială

Premierul sârb, Voislav Koştuniţa, a cerut sâmbătă Naţiunilor Unite să apere integritatea teritorială a ţării sale, în faţa "ameninţării directe" a Statelor Unite de a recunoaşte independenţa provinciei Kosovo, relatează AFP.
08 sept. 2007, 21:50, Știri externe

"Ţara noastră se confruntă cu o ameninţare directă a Statelor Unite, de a recunoaşte ilegal o independenţă proclamată unilateral în provincia Kosovo", a declarat Koştuniţa.

"Recurgând la o politică de forţă, Statele Unite ameninţă deschis să nu respecte integritatea teritorială şi suveranitatea Serbiei, un stat recunoscut internaţional şi un membru al Naţiunilor Unite", a adăugat el, conform unui comunicat oficial publicat la Belgrad.

Exprimând "cea mai profundă preocupare" a guvernului său, Koştuniţa a avertizat ONU că "integritatea teritorială a Serbiei a fost ameninţată" şi a cerut Consiliului de Securitate "să ia măsurile cuvenite pentru protejarea suveranităţii (…) Serbiei, în faţa politicii de forţă a Statelor Unite".

Kurt Volker, subsecretar de Stat adjunct pentru afaceri europene în Departamentul de Stat american, a declarat vineri că provincia Kosovo pare decisă să îşi proclame independenţa în cazul în care nu va fi realizat nici un acord privind statutul său. El a adăugat că, în această situaţie, Statele Unite sunt dispuse să recunoască independenţa provinciei, aşa cum vor face, probabil, şi alte ţări, "deoarece este singura rezolvare pentru Balcani". Volker şi-a exprimat însă speranţa că cele două părţi vor reuşi să ajungă la un acord.

Deşi, la nivel oficial, este încă provincie a Serbiei, Kosovo este administrată de ONU de la încheierea conflictului din 1998 – 1999 dintre forţele sârbe şi separatiştii albanezi. Albanezii din Kosovo, care reprezintă peste 90 la sută din populaţia provinciei, cer independenţa, însă Serbia, susţinută ferm de Rusia, se opune acestei variante.

O troică formată dintr-un diplomat american, unul rus şi un reprezentant german al UE încearcă să găsească o soluţie de ieşire din impas în discuţiile privind statutul final al provinciei.