Serbia comemorează 11 ani de la bombardamentele NATO împotriva fostei Iugoslavii
Belgradul marchează miercuri 11 ani de la începutul campaniei de bombardare condusă de NATO, timp de 78 de zile, împotriva fostei Republici Federale Iugoslavia, relatează postul B92 în pagina electronică.
Serbia comemorează 11 ani de la bombardamentele NATO împotriva fostei Iugoslavii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Bombardamentele au început după eşecul negocierilor de pace de la Rambouillet, în Franţa. Atacurile au încetat la 9 iunie, prin semnarea Acordului de la Kumanovo şi adoptarea Rezoluţiei 1.244 de către Consiliul de Securitate al ONU.
În timpul bombardamentelor, infrastructura Serbiei a suferit pagube însemnate, dar au fost avariate şi sedii ale unor companii, şcoli spitale, sediile unor instituţii media şi monumente culturale. Potrivit unor estimări, în timpul bombardamentelor ar fi fost ucise între 1.200 şi 3.500 de persoane. Loviturile aeriene au început la 24 martie 1999, la ora locală 19.30 (20.30, ora României), oră la care Guvernul lui Slobodan Miloşevici a declarat că ţara se afla în război.
Miercuri urmau să fie comemorate victimelor atacurilor. Sirenele pentru alarmă antiaeriană urmau să fie pornite, în mod simbolic, pe teritoriul întregii ţări, la prânz, timp de 60 de secunde. Patriarhul sârb Irinej urmează să ţină o slujbă religioasă în onoarea victimelor bombardamentelor, la Biserica Sfântul Marko din Belgrad.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cacealmaua prezidențialelor: Ciolacu anunță că săptămâna viitoare „fixează data alegerilor”. PSD va face sondaje pentru Crin Antonescu, Călin Georgescu, Elena Lasconi, Nicuşor Dan și George Simion/ PNL va face sondaje pentru Ilie Bolojan
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
În pofida trecerii a 11 ani de la aceste evenimente, consecinţele bombardamentelor continuă să fie vizibile. Unul dintre cele mai cunoscute exemple este starea în care se află cartierul general militar, în centrul Belgradului, care a rămas avariat.
În timpul celor 78 de zile de atacuri au fost distruse 540 de clădiri, 58 de poduri şi 30.000 de case. Pagubele materiale sunt estimate la proximativ 30 de miliarde de dolari. Reconstrucţia a început în iunie 1999, imediat după încetarea războiului, fiind condusă de şeful Direcţiei pentru Reconstrucţie, în prezent ministru al Infrastructurii, Milutin Mrkonjici.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO