- Home
- Externe
- (29.08.2024, 22:47)
- Iulian Moşneagu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Serbia cumpără avioane de luptă franceze Rafale în valoare de 2,7 miliarde de euro
Serbia a semnat joi un acord istoric cu compania franceză Dassault Aviation pentru achiziţionarea a 12 noi avioane de luptă Rafale în valoare de 2,7 miliarde de euro.
Urmărește
977 afișări
Serbia cumpără avioane de luptă franceze Rafale în valoare de 2,7 miliarde de euro
„O duzină de aeronave noi vor fi deţinute de Serbia ... acest lucru va contribui la o creştere semnificativă a capacităţilor operaţionale ale armatei noastre”, a declarat preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, într-o conferinţă de presă. „Suntem fericiţi să facem parte din clubul Rafale”.
Achiziţia, făcută în timpul vizitei preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, la Belgrad, semnalează o schimbare majoră în poziţia politică şi de securitate a Serbiei, îndepărtându-se de Rusia, aliatul său tradiţional şi principalul furnizor de arme, relatează Reuters.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Qatarul ameninţă UE că va taia gazul. Ministrul energiei din Qatar: "Nu blufez"
-
Simion: Am adus o dubă cu mutări, relocări, debarasări / Nu vom legitima prin prezenţa noastră un preşedintele ilegitim
Macron a declarat că Europa are nevoie de o Serbie puternică şi democratică, în timp ce Belgradul are nevoie de o „UE puternică şi suverană”.
„Alegerea avioanelor Rafale de către Serbia este în acest context o alegere clară a alianţei pe termen lung între cele două ţări”, a spus Macron.
Belgradul a redus cooperarea militară cu Moscova după ce Rusia a invadat Ucraina şi a condamnat invazia, dar, spre deosebire de Uniunea Europeană, la care doreşte să adere, nu a impus sancţiuni Moscovei.
Forţele militare şi aeriene ale Serbiei se bazează în mare măsură pe tehnologia sovietică, dar a achiziţionat, de asemenea, elicoptere şi avioanede la Airbus, radare de la Thales şi rachete sol-aer Mistral din Franţa.
Vucic a adăugat că Serbia nu va împărtăşi tehnologia avioanelor Rafale cu Moscova.
„Nu suntem spioni ruşi pentru a transfera tehnologie, am plătit pentru asta din banii cetăţenilor sârbi”, a spus Vucic.
UE rămâne cel mai mare investitor din Serbia, iar sute de mii de sârbi lucrează în companii deţinute de Occident.
Dar Belgradul, care încearcă să îşi diversifice aprovizionarea cu gaze, este, de asemenea, dependent de gazul rusesc şi are sprijinul Kremlinului în opoziţia sa faţă de independenţa Kosovo din 2008.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe