Australotitan cooperensis sau „titanul sudic”, se numără printre cei mai mari 15 dinozauri descoperiţi până acum la nivel mondial. Experţii susţin că acesta ar fi avut o înălţime de până la 6,5 metri şi o lungime de 30 de metri – „cam cât un teren de baschet”, relatează
BBC.
Cooper, un dinozaur greu de clasificat în „marea familie” a sauropodelor
În timpul cercetărilor, dinozaurul s-a ales şi cu un nume nou, fiind poreclit Cooper, după zona Cooper Creek din apropiere, unde a fost găsit.
Primele oase care fac parte din scheletul lui Cooper au fost descoperite în 2007, la o fermă din Queensland ai cărei proprietari sunt cercetătorii, Robyn şi Stuart Mackenzie. De atunci, timp de peste un deceniu, paleontologii au înaintat pe drumul anevoios către identificarea sauropodului şi diferenţierea sa clară de alte specii cunoscute anterior. Procesul a fost unul îndelungat din mai multe motive, printre care şi dimensiunea şi starea fragilă a oaselor analizate.
Totuşi, în ciuda distanţei temporale mari, multe dintre rămăşiţe au fost găsite intacte, au declarat cercetătorii de la Muzeul Queensland şi Muzeul de Istorie Naturală Eromanga. Echipa a descoperit că Australotitanul era strâns legat de alte trei specii de sauropode – Wintonotitan, Diamantinasaurus şi Savannasaurus.
„Se pare că cei mai mari dinozauri din Australia au făcut parte dintr-o familie fericită”, spune dr. Scott Hocknull, unul dintre cercetătorii principali.
Sauropodele erau dinozauri erbivori, de dimensiuni considerabile, având capul mic, gâtul şi coada foarte lungi, dar picioarele groase, ca nişte stâlpi. Potrivit estimărilor echipei de cercetători, aceşti dinozauri cutreierau Australia în perioada Cretacicului, cu aproximativ 92-96 de milioane de ani în urmă.
Paleontologii privesc spre viitor cu încredere
„Este uimitor dacă stăm să ne gândim că de la primele oase descoperite de fiul nostru şi de la primele săpături alături de Muzeul din Queensland, până la dezvoltarea unui muzeu nonprofit care duce mai departe proiectele paleontologilor, toate ne-au adus în acest punct. Este un adevărat privilegiu”, spune Stuart Mackenzie.
Iar săpăturile nu se opresc aici. „Queensland îşi consolidează rapid poziţia de paleo-capitală a naţiunii. Mai sunt încă multe de descoperit”, a declarat dr. Jim Thompson, director executiv al Muzeului Queensland.