Serbia recunoaşte că vinde tot mai multe arme Occidentului, care sunt trimise apoi în Ucraina

Serbia a intensificat în mod discret vânzările de muniţie către Occident, care ajung să consolideze apărarea Ucrainei, chiar dacă este una dintre cele două ţări europene care nu se alătură sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei.

Urmărește
2280 afișări
Imaginea articolului Serbia recunoaşte că vinde tot mai multe arme Occidentului, care sunt trimise apoi în Ucraina

Exporturile de arme ale Serbiei care au ajuns în Ucraina prin intermediul unor părţi terţe se ridică la aproximativ 800 de milioane de euro de la invadarea Ucrainei de către Rusia în 2022, conform estimărilor Financial Times.

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a prezentat situaţia ca pe o oportunitate de afaceri, insistând că nu va lua parte la război.

"Aceasta este o parte a relansării noastre economice şi este importantă pentru noi. Da, ne exportăm muniţia", a declarat Vučić într-un interviu. "Nu putem exporta în Ucraina sau în Rusia ... dar am avut multe contracte cu americani, spanioli, cehi, alţii. Ce fac ei în cele din urmă este treaba lor".

"Chiar dacă ştiu unde ajunge muniţia, asta nu este treaba mea. Treaba mea este să asigur faptul că ne ocupăm legal de muniţia noastră, că o vindem ... Trebuie să am grijă de oamenii mei şi asta e tot. Asta e tot ce pot spune. Avem prieteni la Kiev şi la Moscova. Aceştia sunt fraţii noştri slavi".

Întrebat dacă cifra de 800 de milioane de euro este corectă, el a răspuns că nu pe un an, ci "poate în doi sau trei ani, ceva de genul acesta".

Serbia nu este membră nici a NATO, nici a UE, iar poporul sârb a avut mult timp un ataşament cultural şi istoric faţă de Rusia. Ura faţă de Occident a crescut după bombardamentele NATO asupra Iugoslaviei în 1999, în contextul conflictelor sângeroase din Croaţia, Bosnia şi Herţegovina şi Kosovo.

Belgradul se bazează, de asemenea, pe Moscova pentru a bloca recunoaşterea internaţională a Kosovo, fosta provincie sârbă recunoscută de majoritatea statelor occidentale, dar care este împiedicată de Rusia şi China să adere la ONU.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici