- Home
- Externe
- BELGRAD, (21.05.2014, 11:56)
- Luminiţa Bogdan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Serbia şi Bosnia se aşteaptă la noi creşteri ale nivelului apelor şi evaluează pagubele inundaţiilor
Autorităţile din Serbia şi Bosnia se aşteaptă miercuri la o nouă creştere a nivelului apelor râului Sava şi încep să evalueze amploarea pagubelor provocate de cele mai grave inundaţii din ultimii ani, care au afectat peste 1,6 milioane de persoane şi au provocat 49 de morţi.
Urmărește
298 afișări
Serbia şi Bosnia se aşteaptă la noi creşteri ale nivelului apelor şi evaluează pagubele inundaţiilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
În Serbia, mobilizarea este maximă pentru consolidarea digurilor din oraşele traversate de râul Sava, al cărui nivel este încă ridicat.
"Ne aşteptăm la noi creşteri ale nivelului apelor miercuri şi vineri. Dacă vom trece cu bine peste aceste moment, vom putea spune că am protejat Belgradul", a declarat primarul capitalei sârbe, Sinişa Mali.
Situaţia era în schimb mai dificlă în nord-estul Bosniei, în special în apropiere de Orasje, oraş unde voluntarii şi echipele de salvare au ridicat un zid din saci de nisip pe o distanţă de şase kilometri de-a lungul râului Sava.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
"Râul Sava reprezintă în continuare o ameninţare. Amploarea pagubelor este atât de ridicată încât regiunea va avea nevoie de zece ani pentru a se reface", a declarat Blaz Zuparici, reprezentant al muncipalităţii din Orasje.
Numeroase sare din apropiere de Orasje se află sub aşe, în special Kopanica, unde, potrivit imaginilor difuzate de televeziunea naţională, se mai văd doar acoperişurile caselor.
Pagube de miliarde de euro în regiunile afectate
Între timp, în oraşele în care apa s-a retras, autorităţile au început operaţiunile de curăţare şi dezinfectare, pentru e preveni eventuale epidemii.
În Bosnia şi în Serbia, cadavrele a zeci de animale se află în descompunere.
"Trebuie să acţionăm cu promptitudine pentru evitarea unei catastrofe mai grave, inclusiv apariţia unor epidemii", a afirmat ministrul sârb al Sănătăţii.
Primele estimări ale pagubelor în Serbia arată că pierderile depăşesc cu mult pragul de 0,6 la sută din PIB stabilit de UE pentru deblocarea fondurilor de urgenţă în astfel de cazuri.
Premierul sârb Aleksandar Vucici a declarat că unii experţi au evaluat pagubele la un miliard de euro.
Ministrul pentru Infrastructură, Zorana Mihajlovici, a precizat că 3.500 de kilometri de drumuri din Serbia au fost devastate de inundaţii.
În Bosnia, pagubele sunt estimate, de asemenea, la milioane de euro.
Între timp, situaţia umanitară rămâne îngrijorătoare în regiunile afectate de inundaţii.
În Bosnia, unde un sfert dintre cei 3,8 milioane de locuitori sunt afectaţi de inundaţii, peste 100.000 de persoane au fost evacuate.
Peste 30.000 de sinistraţi au fost evacuaţi în regiunile afectate de inundaţii în Serbia, iar aproximativ 15.000 în Croaţia.
Ajutorul umanitar internaţional continuă să sosească în cele două ţări, unde aproape 400 de echipe de intervenţie din statele membre UE participă la operaţiunile de ajutor pentru sinistraţi.
La Belgrad, comisarul european pentru ajutor umanitar, Kristalina Georgieva, a asigurat că Uniunea Europeană este pregătită pentru "deblocarea fondurilor necesare nevoilor umanitare imediate" din Serbia.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe