Serbia va putea să adere la UE doar după ce va recunoaşte independenţa Kosovo
Vicepremierul şi ministrul de Interne sârb Iviţa Dacici a declarat, marţi, că Serbia va putea adera la Uniunea Europeană doar după ce va recunoaşte independenţa Kosovo, declarată în 2008.
Serbia va putea să adere la UE doar după ce va recunoaşte independenţa Kosovo (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Trebuie să încetăm cu minciunile şi basmele, asta este ceea ce ne cer ei" (recunoaşterea statului Kosovo), a declarat Dacici citat de agenţia de presă Beta.
Vicepremierul a precizat că UE a cerut îndeplinirea unor noi condiţii de către Serbia, în procesul de aderare, după ce, în 2000, singura condiţie a fost îndepărtarea de la conducere a fostului preşedinte iugoslav Slobodan Miloşevici.
"Acum ceva timp, nimeni nu vorbea despre independenţa Kosovo. Unsprezece ani mai târziu nu putem obţine nici măcar statutul de candidat la aderarea în UE. Cine mai trebuie înlăturat de la putere sau transferat la Haga?", a mai adăugat acesta.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: Trump a primit sentința de „achitare necondiționată” în procesul „hush money”. Judecătorul Juan Merchan: „Funcția de Președinte e extraordinară, nu cel care ocupă funcția”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Pregătire totală: O ţară nordică vrea să construiască adăposturi antiatomice pentru „cel mai rău scenariu”
-
SUA anunţă o recompensă de 25 de milioane de dolari pentru arestarea preşedintelui din Venezuela
El face referire la arestarea celor doi foşti lideri sârbi, Ratko Mladici, fostul comandant al armatei Republicii Sprska, şi a lui Goran Hadzici, fostul lider al sârbilor din Croaţia. Cei doi sunt judecaţi de Tribunalul Penal Internaţional pentru Iugoslavia (TPIY), pentru crime de război, după mai mulţi ani de urmărire.
UE a amânat transmiterea deciziei privind acordarea Serbiei statul de candidată la aderare, până în martie.
Demnitarul a mai declarat că Serbia l-a îndepărtat de la putere pe Miloşevici, a acordat sprijin TPIY şi a cerut scuze tuturor vecinilor săi, cu toate acestea însă nu poate să obţină nici măcar statutul de candidată la aderare.
"Dacă UE nu doreşte să se extindă, să ne spună", a adăugat vicepremierul sârb. Belgradul continuă să considere Kosovo ca fiind parte integrantă a Serbiei.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO