Serbia va respinge aderarea la UE sau NATO dacă va fi recunoscută independenţa Kosovo

Serbia a anunţat miercuri că va respinge orice ofertă de aderare la Uniunea Europeană sau NATO dacă aceste organizaţii recunosc provincia separatistă Kosovo ca stat independent.

Urmărește
1 afișare

Parlamentul sârb a aprobat cu 220 de voturi pentru şi 14 împotrivă o rezoluţie care precizează că Serbia nu va semna nici un tratat care nu îi recunoaşte integritatea teritorială şi suveranitatea sa asupra Kosovo.

Rezoluţia a fost sprijinită de preşedintele Boris Tadici şi premierul Voislav Koştuniţa, liderii celor mai mari două partide din coaliţia de centru-dreapta aflată la guvernare, precum şi de radicalii ultranaţionalişti şi de socialiştii din opoziţie.

Concentrându-se pe Acordul de Stabilizare şi Asociere (SAA) pe care Serbia l-ar putea semna luna viitoare cu UE, rezoluţia menţionează că "orice tratat pe care Serbia îl semnează, inclusiv SAA, trebuie să respecte suveranitatea şi integritatea teritorială a ţării".

Serbia va respinge o decizie de aderare la NATO, adaugă textul, şi se va opune unei misiuni UE de supraveghere care se pregăteşte să ia locul ONU în Kosovo, dacă nu obţine aprobarea Consiliului de Securitate. Rusia, aliatul Serbiei, a blocat deja această decizie.

Mai multe persoane care au luat cuvântul s-au plâns că formularea rezoluţiei este prea vagă, poate intenţionat, pentru a permite o interpretare mai dură sau mai blândă ulterior, în funcţie de circumstanţe.

"Serbia nu va accepta niciodată independenţa Kosovo", a declarat Tadici în Parlament. Campania diplomatică se va relua la o sesiune a Consiliului de Securitate al ONU, la 9 ianuarie.

Dacă trupele de menţinere a păcii din cadrul NATO nu reuşesc să protejeze minoritatea sârbă din Kosovo, "armata sârbă este pregătită", a adăugat el.

Koştuniţa a afirmat că rezoluţia va "trimite un mesaj către sârbii din Kosovo (...) conform căruia ar trebui să ignore orice declaraţie unilaterală de independenţă".

Majoritatea sârbilor trăiesc în nordul Kosovo, despărţiţi practic de majoritatea albaneză a provinciei, pregătită să declare independenţa în primele luni ale lui 2008, cu sprijinul SUA şi al UE. Analiştii consideră că o divizare a provinciei este greu de prevenit.

O sursă guvernamentală a declarat că rezoluţia este o necesitate politică, pentru a păstra coaliţia fragilă din Serbia în timpul campaniei prezidenţiale din ianuarie. Conform sursei, UE a primit asigurări că aceasta nu presupune o schimbare a direcţiei.

Ministrul de Externe prooccidental Vuk Jeremici şi-a exprimat speranţa că Serbia va semna SAA până la fârşitul lui ianuarie, indiferent de această rezoluţie, dar fără a ceda suveranitatea asupra Kosovo.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici