Serbia va verifica dacă Ratko Mladici a avut complici "în interiorul aparatului de stat"

Statul sârb va efectua "o anchetă foarte aprofundată" pentru a afla dacă Ratko Mladici, arestat joi, a beneficiat de "complicitate din interiorul aparatului de stat" în cei 16 ani în care s-a sustras justiţiei, a declarat vineri, pentru postul francez de radio, vicepremierul sârb, relatează AFP.

Urmărește
6 afișări

"Bineînţeles, statul sârb va efectua o anchetă aprofundată pentru a şti unde se afla, cu cine şi dacă a existat complicitate din interiorul aparatului de stat", a declrat Bozidar Djelici, pentru postul de radio France Inter.

"Nu trebuie să se speculeze" asupra unor eventuale complicităţi din cadrul aparatului militar cu fostul comandant nilitar al sârbilor din Bosnia, a continuat Djelici. "Ceea ce este clar (...), este că preşedintele (sârb, Boris) Tadici şi noi, Guvernul, începând din 2008, de când am venit (la putere), am făcut tot ce ne-a stat în putere, pentru a ajunge la acest rezultat", a continuat el.

Preşedintele sârb, Boris Tadici, a anunţat joi arestarea, în satul Lazarevo, la aproximativ 80 de kilometri nord-est de Belgrad, a lui Ratko Mladici, inculpat pentru genocid şi crime contra umanităţii încă din 1995, de către Tribunalul Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie, pentru rolul său în masacrele de la Srebreniţa (estul Bosniei) şi asedierea oraşului Sarajevo.

Prin această arestare, s-a pus capăt unei perioade de 16 ani în care acesta a reuşit să scape justiţiei internaţionale.

Timp de cinci ani, el a sfidat în mod deschis justiţia internaţională, frecventând baruri şi restaurante din Belgrad. După îndepărtarea de la putere a preşedintelui sârb Slobodan Miloşevici, în octombrie 2000, şi transferarea acestuia la Haga, în iunie 2001, Ratko Mladici a intrat în clandestinitate.

O fostă gardă de corp le-a spus judecătorilor, în 2009, despre fuga sa, precizând că acesta a fost ascuns în cazărmi ale armatei. Potrivit unor zvonuri de presă, moartea unor soldaţi din cadrul forţelor speciale, în cazărmi, a fost legată de descoperirea lui Ratko Mladici în ascunzătoarea sa.

"Căutăm să oferim răspunsuri" la întrebări ca, de exemplu, de ce a avut nevoie poliţia de tot acest timp pentru a-l găsi, a continuat Djelici. "Dar, nu este cel mai important că l-am găsit pe generalul Mladici şi că Serbia oferă, prin aceasta, dovada ataşamentului său faţă de reconcilierea în regiune şi respectarea dreptului internaţional?", a spus vicepremierul sârb.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici