Serghei Lavrov evocă problemele etnicilor români, maghiari şi polonezi din Ucraina

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat joi că sud-estul Ucrainei este cel mai fierbinte punct al crizei ucrainene, însă nu trebuie uitate alte regiunii ale ţării, unde etnicii maghiari, români, polonezi întâmpină probleme, care sunt discutate în Europa, dar nu cu "voce tare".

Urmărește
1346 afișări
Imaginea articolului Serghei Lavrov evocă problemele etnicilor români, maghiari şi polonezi din Ucraina

Serghei Lavrov (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Sud-estul este cel mai fierbinte punct al crizei din Ucraina, dar nu trebuie să uităm şi de alte părţi ale ţării", a declarat Lavrov la întâlnirea cu preşedintele Adunării Parlamentare a OSCE, Ilkka Kanerva, relatează agenţia Itar-Tass, în pagina electronică.

Pe de altă parte, Serghei Lavrov a declarat că planul de pace pentru reglementarea conflictului propus de preşedintele rus Vladimir Putin ar trebui să fie luat în considerare la Kiev, Doneţk şi Lugansk. "Nu renunţăm. Preşedintele Vladimir Putin a făcut personal eforturi uriaşe, împreună cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, pentru găsirea unor modalităţi de cooperare care să permită încheierea rapidă a confruntărilor din estul Ucrainei şi să asigure începerea procesului de negocieri politice", a explicat şeful diplomaţiei de la Moscova.

Preşedintele rus Vladimir Putin a propus miercuri un plan de reglementare a conflictului în şapte puncte, menit să ajute autorităţile de la Kiev şi miliţiile din sud-est să ajungă la un acord în vederea detensionării situaţiei, a adăugat el.

"Noi vom fi pregătiţi alături de OSCE, în cadrul grupului de contact, să ajutăm părţile aflate în conflict să progreseze în vederea stabilizării situaţiei", a mai spus Lavrov, exprimând îndoieli privind sinceritatea Bruxellesului şi Washingtonului în legătură cu criza ucraineană.

Ministrul rus de Externe a mai făcut recent declaraţii cu privire la etnicii români şi maghiari din Ucraina. La 27 august, Lavrov a pledat pentru o Ucraină în care comunitatea rusofonă, etnicii români şi maghiari să poată convieţui în pace şi să le fie respectate drepturile. "Vrem ca ruşii din Ucraina să trăiască alături de ucraineni, împreună cu maghiarii, cu românii, să convieţuiască aşa cum făceau până acum. Vrem ca aceste comunităţi să fie respectate, să li se respecte drepturile", a insistat ministrul rus de Externe, potrivit RIA Novosti.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici