- Home
- Externe
- MOSCOVA, (27.11.2015, 20:00)
- Mihai Draghici
Serghei Lavrov: Turcia depăşeşte "limitele" şi riscă să ajungă într-o "situaţie foarte complicată"
Liderii de la Ankara au depăşit "limitele acceptabile", astfel că Turcia riscă să ajungă într-o "situaţie foarte complicată", avertizează ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în timp ce omologul său sirian, Walid Mouallem, a catalogat doborârea avionului rus drept o "agresiune fără precedent".
Urmărește
7114 afișări
Serghei Lavrov: Turcia depăşeşte "limitele" şi riscă să ajungă într-o "situaţie foarte complicată" (Imagine: AFP/Mediafax Foto)
Liderii de la Ankara au depăşit "limitele acceptabile", astfel că Turcia riscă să ajungă într-o "situaţie foarte complicată", avertizează ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în timp ce omologul său sirian, Walid Mouallem, a catalogat doborârea avionului rus drept o "agresiune fără precedent".
"Credem că liderii turci au depăşit limitele acceptabile", a declarat Serghei Lavrov, în ceea ce pare a fi o reacţie la afirmaţiile preşedintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care a avertizat Rusia "să nu se joace cu focul".
"Liderii de la Ankara riscă să aducă Turcia într-o situaţie foarte complicată - atât la nivelul intereselor pe termen lung, cât şi din punctul de vedere al situaţiei regionale", a declarat Lavrov, potrivit Itar-Tass, după întrevederea pe care a avut-o cu ministrul sirian de Externe, Walid al-Moualem.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertizări meteo de ceaţă în sud-estul României şi de vânt puternic în nord-vest
-
Rusia a început războiul cu o blocadă a porturilor ucrainene la Marea Neagră, dar acum situaţia s-a inversat
-
Spaţiul Schengen s-ar putea extinde din nou. Ce ţară europeană ar putea adera până la sfârşitul anului 2025
Lavrov a transmis mulţumiri sincere Administraţiei Bashar al-Assad pentru contribuţia la salvarea unuia dintre piloţii militari ruşi.
"Doborârea avionului militar rus este o agresiune fără precedent", a afirmat, la rândul său, Walid al-Mouallem. "Noi spunem de cinci ani că Turcia le oferă susţinere teroriştilor, înfigându-ne cuţitul în spate zilnic în toţi aceşti ani. Organizaţia teroristă Stat Islamic primeşte armament din Turcia", a adăugat şeful diplomaţiei siriene.
Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 250.000 de morţi.
Armata turcă a doborât, pe 24 noiembrie, un bombardier rus, la frontiera dintre Siria şi Turcia. Ankara susţine că avionul militar rus intrase câteva secunde în spaţiul aerian turc, deşi nu există dovezi în acest sens. Moscova a explicat că avionul nu a intrat deloc în spaţiul aerian turc, iar preşedintele rus, Vladimir Putin, a avertizat că incidentul va avea "consecinţe grave". Cei doi piloţi ai avionului s-au catapultat, unul fiind împuşcat mortal de insurgenţi sirieni de etnie turcă, iar celălalt fiind salvat într-o operaţiune specială ruso-siriană.
După incident, cel mai grav produs între NATO şi Rusia în ultimii 50 de ani, Erdogan a adoptat o atitudine diplomatică, explicând că nu vrea escaladarea tensiunilor cu Rusia. Însă liderul de la Ankara, acuzat de multe ori de tendinţe autoritariste, a reiterat, în contextul argumentaţiei pentru justificarea doborârii avionului rus, că Rusia trebuie să atace strict poziţii ale reţelei teroriste Stat Islamic, nu sate ale comunităţii turce din Siria.
În efortul de atenuare a tensiunilor, Recep Tayyip Erdogan a cerut vineri să aibă o întrevedere bilaterală cu omologul său rus, Vladimir Putin, cu ocazia reuniunii ONU de la Paris. Kremlinul a confirmat că există o astfel de solicitare, fără a preciza dacă Vladimir Putin acceptă întrevederea.
Ulterior, Erdogan a avut un derapaj verbal, afirmând, potrivit presei: "Vladimir Putin spune că cei care au standarde duble în privinţa terorismului se joacă cu focul. Sunt perfect de acord cu el. Într-adevăr, susţinerea regimului Bashar al-Assad în Siria (...) înseamnă să te joci cu focul. Bombardarea grupurilor de opoziţie care au legitimitate internaţională, cu scuza că lupţi împotriva Daesh (Stat Islamic - n.r.), înseamnă să te joci cu focul. (...) Sfătuim sincer Rusia să nu se joace cu focul".
Recep Erdogan exprima regret, joi, că Vladimir Putin nu i-a răspuns deloc apelurilor telefonice iniţiate după ce armata turcă a doborât bombardierul rus.
Citeşte şi: Putin refuză o întrevedere cu Erdogan, deoarece Turcia nu prezintă scuze pentru doborârea avionului
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Zuckerberg și Musk sunt nemulțumiți de legislațiile UE privind social media. De ce speră Meta și X că Trump le va aduce mai mulți bani
Citește pe www.zf.ro: Restructurarea este cuvântul de ordine în 2025, iar IT-iştii sunt primii pe listă. De la prosecco la birou şi salarii de mii de euro acum corporatiştii vor trebui să înfrunte realitatea tăierilor de salarii şi concedierilor VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Putin refuză o întrevedere cu Erdogan, deoarece Turcia nu prezintă scuze pentru doborârea avionului
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Biden critică decizia lui Zuckerberg de a renunța la fact-checking: „Mișcarea Meta este foarte rușinoasă”. Ce spune compania
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Vine iarna în România! Orașele în care ninge săptămâna viitoare, potrivit meteorologilor Accuweather
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe