Şerpii şi crocodilii au invadat oraşul australian Rockhampton, grav afectat de inundaţii

Cei 75.000 de locuitori ai oraşului australian Rockhampton se pregăteau marţi să rămână izolaţi, din cauza unor inundaţii "biblice" care afectează nord-estul ţării, în timp ce autorităţile avertizau cu privire la prezenţa şerpilor şi crocodililor.

Urmărește
232 afișări
Imaginea articolului Şerpii şi crocodilii au invadat oraşul australian Rockhampton, grav afectat de inundaţii

Şerpii şi crocodilii au invadat oraşul australian Rockhampton, grav afectat de inundaţii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Locuitorii au amplasat saci cu nisip în jurul caselor şi magazinelor, pentru a le proteja de revărsarea râului Fitzroy, care traversează oraşul, al cărui nivel atingea, marţi, 9,2 metri. Acesta urma să crească, în continuare, până la 9,4 metri, miercuri sau joi.

Rockhampton, situat la 500 de kilometri nord de Brisbane (coasta de est), este unul dintre principalele oraşe din această regiune agricolă şi minieră, afectată de câteva zile de inundaţii pe care autorităţile le-au calificat drept "biblice".

Serviciile de salvare şi-au exprimat temerea că nivelul apei va rămâne ridicat timp de cel puţin două săptămâni, favorizând proliferarea ţânţarilor, care transmit boli. Totodată, ei au avertizat locuitorii cu privire la şerpi veninoşi şi crocodili.

"Este anotimpul în care se împerechează şi au fost scoşi, în mod brusc, din mediul lor natural. Şerpii sunt foarte, foarte nervoşi în acest moment", a declarat Scott Mahaffey, directorul de operaţiuni din cadrul serviciilor de urgenţă.

"Problema cu crocodilii este că e dificil să îi reperezi în mijlocul dărâmăturilor" purtate de inundaţii, a adăugat el.

Un membru al serviciilor de salvare a declarat că a văzut "doi poliţişti sărind afară din apă, după ce au văzut, în apropiere, nişte fălci puternice".

Aeroportul, căile ferate şi majoritatea drumurilor către Rockhampton sunt închise, dar un drum era deschis, în continuare, marţi, contrar anunţului poliţiei oraşului.

Săptămâni de ploi violente, urmate de ciclonul Tasha, au umfalt cursurile râurilor din nord-estul Australiei, uneori la niveluri istorice, inundând mine şi exploataţii agricole şi antrenând evacuarea a mii de locuitori.

Autorităţile estimează la 200.000 numărul persoanelor afectate de creşterile bruşte ale nivelului apelor, care au inundat 22 de localităţi rurale, pe o suprafaţă mai mare decât a Franţei şi Germaniei la un loc.

La Rockhampton au fost evacuate aproximativ 200 de persoane, între care două femei însărcinate, care au născut în noaptea de luni spre marţi.

Sistemele de evacuare a apelor uzate din mai multe locuinţe erau avariate, provocând deversarea apelor uzate în stradă, iar în anumite cartiere curentul electric a fost întrerupt.

Doi poliţişti evacuau marţi, cu forţa, un locuitor care nu voia să plece din casă.

Statele Unite au oferit luni un ajutor Australiei. "Ambasada noastră la Canberra supraveghează situaţia şi se află în contact cu autorităţile australiene. Suntem pregătiţi să furnizăm asistenţă", a anunţat secretarul de Stat, Hillary Clinton, într-un comunicat.

În total, zece persoane au murit, de la sfârşitul lui noiembrie, din cauza ploilor violente şi inundaţiilor.

Sectoarele economice cele mai afectate sunt agricultura şi industria minieră, dar şi turismul şi întreprinderile mijlocii.

Lucrul a fost întrerupt în 75 la sută dintre minele de cărbune din statul Queensland (nord-est), care furnizează jumătate din volumul la nivel mondial al necesarului de cocs din industria siderurgică, a anunţat luni premierul statului, Anna Bligh.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici