- Home
- Externe
- (10.12.2016, 09:42)
- Silvana Chiujdea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Serviciile secrete americane: Rusia a "intervenit pentru a-l promova pe Trump" la alegerile pentru Casa Albă
Agenţiile americane de informaţii au dezvăluit că Rusia a intervenit în favoarea lui Donald Trump în timpul campaniei electorale la prezidenţiale din Statele Unite, transmite BBC.
Urmărește
10988 afișări
Serviciile secrete americane: Rusia a "intervenit pentru a-l promova pe Trump" la alegerile pentru Casa Albă
UPDATE 16:51
Agenţia Centrală de Informaţii din SUA (CIA) a ajuns la concluzia că Rusia a intervenit în alegerile din 2016 pentru a-l ajuta pe Donald Trump să obţină şefia Casei Albe şi nu doar pentru a submina încrederea în sistemul electoral american, a declarat un oficial de rang înalt din SUA, scrie Reuters.
Agenţiile americane de informaţii au apreciat că, pe măsură ce campania prezidenţială din 2016 se derula, oficiali guvernamentali ruşi au dedicat o atenţie sporită pentru a contribui la efortul lui Donald Trump de a câştiga alegerile, a declarat vineri pentru pentru Reuters, un oficial american sub condiţia anonimatului, care cunoaşte detalii despre aceste investigaţii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Trupele germane trebuie să fie „apte” pentru război dacă Putin atacă, afirmă Boris Pistorius. Ministrul spune că Berlinul trebuie să aloce mai mulţi bani pentru apărare
-
Dinamo-Rapid, un derby clasic al fotbalului românesc, duminică, în etapa a 21-a Superligii / Anii 60 au oferit confruntări memorabile între cele două echipe
-
Avion de vânătoare american, doborât într-un „caz aparent de foc aliat” deasupra Mării Roşii
Pe măsură ce vara se încheia, hackerii ruşi şi-au concentrat aproape toată atenţia asupra democraţilor. Practic, toate e-mailurile pe care le-au făcut publice aveau puterea de a dăuna lui Hillary Clinton şi democraţilor, a declarat un oficial pentru Reuters.
"Acesta a fost un indiciu major privind intenţia lor", a spus oficialul. "Dacă voiau doar să discrediteze sistemul nostru politic, de ce să facă publice eşecurile unui singur partid (...)", a mai subliniat el.
Un al doilea oficial familiarizat cu raportul a spus că aceste concluzii despre motivele Rusiei nu înseamnă că comunitatea de servicii secrete crede că eforturle Moscovei au modificat sau au afectat în mod semnificativ rezultatul alegerilor.
Oficiali ruşi au negat toate acuzaţiile privind implicarea în alegerile din Statele Unite.
Preşedintele SUA, Barack Obama, a cerut serviciilor de informaţii să verifice atacurile cibernetice şi ingerinţele străine în scrutinul prezidenţial din noiembrie şi să prezinte raportul înainte de sfârşitul mandatului său, pe 20 ianuarie, anunţa anterior consilierul pentru Siguranţă naţională, Lisa Monaco.
"Preşedintele a cerut comunităţii de informaţii să elaboreze un raport complet despre ce s-a întâmplat în procesul electoral din noiembrie, să menţioneze învăţămintele trase şi să le raporteze instituţiilor de profil, inclusiv Congresului", a declarat Lisa Monaco, citată de CNN.
Serviciile secrete americane: Rusia a "intervenit pentru a-l promova pe Trump" la alegerile pentru Casa Albă
Potrivit unui raport citat de The New York Times, agenţiile de securitate de peste Ocean arată că atacurile cibernetice au fost efectuate de hackeri susţinuţi de Administraţia de la Moscova.
Un raport CIA, citat de Washington Post relevă concluzii similare, informează BBC.
În replică, echipa lui Donald Trump a respins acuzaţiile formultate în raportul CIA: "Sunt aceiaşi oameni care au spus că Saddam Hussein avea arme de distrugere în masă".
Oficiali de rang înald din Statele Unite au declarat că hackerii rusi au spart serverele Partidului Republican, precum şi pe cele ale Partidului Democrat, dar nu au făcut publice informaţiile colectate din reţeaua informatică a republicanilor. Conform agenţiilor de informaţii americane, spionii ruşi au transmis către WikiLeaks doar documentele democraţior, se mai arată în raport.
De altfel, vineri, preşedintele SUA, Barack Obama, a cerut serviciilor de informaţii să verifice atacurile cibernetice şi ingerinţele străine în scrutinul prezidenţial din noiembrie şi să prezinte raportul înainte de sfârşitul mandatului său, pe 20 ianuarie. Anunţul a fost făcut de consilierul pentru Siguranţă naţională, Lisa Monaco, care a subliniat că atacurile cibernetice nu sunt o noutate, dar că este posibil ca "anul acesta să se fi depăşit un nou prag".
În luna octombrie, Administraţia Statelor Unite a formulat acuzaţii oficiale la adresa Rusiei privind o serie de atacuri cibernetice care au vizat servere ale Partidului Democrat în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale şi legislative.
În ultimele luni, oficiali americani au semnalat că atacurile cibernetice au fost efectuate de hackeri susţinuţi de Administraţia de la Moscova, scopul posibil fiind de a perturba campania în care candidata democrată la funcţia de preşedinte, Hillary Clinton, s-a confruntat cu republicanul Donald Trump
"Avem motive să credem, date fiind scopul şi sensibilităţile acestor eforturi, că aceste activităţi puteau fi autorizate doar de oficiali de rangul cel mai înalt din Rusia", a transmis Administraţia SUA. Preşedinţia Rusiei a calificat drept "absurde" acuzaţiile Statelor Unite.
Citeşte şi: Barack Obama cere un raport despre atacurile cibernetice şi ingerinţele străine în alegerile din SUA
Citeşte şi: Donald Trump l-a desemnat pe John Kelly pentru funcţia de secretar pentru Securitatea Internă
Citeşte şi: Donald Trump nu intenţionează să ceară continuarea anchetelor în cazul lui Hillary Clinton
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe