Serviciile secrete britanice, acuzate de complicitate la tortură

Marea Britanie ar fi încălcat legislaţia internaţională pentru tortură, a declarat raportorul special al ONU pentru tortură, Manfred Nowak, care a formulat o serie de acuzaţii privind complicitatea ofiţerilor MI5 la maltratarea suspecţilor de terorism, relatează The Observer în ediţia online.

Urmărește
30 afișări
Imaginea articolului Serviciile secrete britanice, acuzate de complicitate la tortură

Serviciile secrete britanice, acuzate de complicitate la tortură (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Nowak a avertizat că Marea Britanie a încălcat Convenţia ONU asupra torturii şi a declarat că vrea să organizeze o misiune în Pakistan, unde serviciile secrete au fost acuzate că au torturat suspecţi de terorism, înainte ca aceştia să fie interogaţi de serviciile britanice de informaţii.

Potrivit The Observer, este pentru prima oară când raportor ONU critică direct Guvernul britanic. Printre ţintele criticilor s-a aflat şi ministrul de Externe, David Miliband, pentru blocarea publicării unor documente care ar confirma implicarea MI5 în torturarea rezidentului britanic, Binyamin Mohamed. Miliband a declarat că publicarea documentelor ar "dăuna" siguranţei naţionale a Marii Britanii.

După ce agenţi de informaţii pakistanezi au afirmat că ar fi torturat mai mulţi suspecţi de terorism, în operaţiuni despre care MI5 şi MI6 aveau cunoştinţă, Nowak a declarat că autorităţile de la Islamabad i-au respins solicitarea de a demara o anchetă.

La rândul lor, ministrul de Externe, David Miliband şi ministrul de Interne, Jacqui Smith, au refuzat să dea detalii unei comisii parlamentare despre aceste acuzaţii.

Potrivit The Sunday Times, agenţia împotriva terorismului din cadrul Guvernului a solicitat demararea unei anchete în privinţa rolului serviciilor britanice de informaţii şi a membrilor serviciilor de securitate în torturarea şi extrădarea persoanelor suspectate că ar avea legături cu reţeaua al-Qaida.

Lordul Carlile of Berriew i-a acuzat pe miniştrii britanici că au furnizat numai descriere"limitată" a rolului Marii Britanii. Carlile a menţionat că ancheta, în urma căreia va fi publicat un raport, va analiza cazurile a doi suspecţi predaţi, în 2004, în Irak, forţelor americane de către serviciile speciale aeriene (SAS). El a apreciat că investigaţia ar trebui să analizeze şi cazul lui Benyamin Mohamed, rezident britanic şi fost prizonier la baza de la Guantanamo, care susţine că a fost torturat cu complicitatea MI5 în perioada în care a fost reţinut, în 2002, în Pakistan.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici