„Tocmai am vorbit la telefon. Mi-a confirmat acest lucru”, a declarat avocatul Gilbert Collard, preşedintele Comitetului de susţinere a lui Marine Le Pen, pentru postul public France2.
Marine Le Pen a declarat în mai multe rânduri că nu este sigură că va obţine aceste 500 de semnături şi a acuzat „marile partide” că exercită presiuni asupra aleşilor, pentru a o îndepărta.
Data-limită pentru predarea acestor semnături Consiliului Constituţional a fost stabilită pentru vineri.
Marine Le Pen este creditată cu 16% în primul tur de scrutin, prevăzut pentru 22 aprilie, pe cea de a treia poziţie, în urma celor doi favoriţi, socialistul Francois Hollande şi preşedintele în exerciţiu Nicolas Sarkozy. Cel de al doilea tur va avea loc în 6 mai.
Candidata de extremă dreapta a depus eforturi pe lângă cei 38.000 de aleşi – parlamentari, primari, consilieri departamentali – susceptibili să ofere o susţinere la nivel municipal partidului său şi reputaţiei sale, moştenită de la tatăl său, Jean-Marie Le Pen.
Acesta a fost condamnat în mai multe rânduri, în special pentru incitare la discriminare rasială sau complicitate în contestarea unor crime împotriva umanităţii. Însă, din 1981 el a putut obţine semnăturile necesare pentru a candida, uneori în ultimul moment.
Această regulă privind obţinerea a 500 de semnături are ca scop evitarea unor candidaturi „fanteziste”, dar afectează partidele care nu au foarte mulţi aleşi locali.