- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Seulul trebuie să se pregătească pentru o eventuală reunificare a Coreei
Seulul trebuie să se pregătească, la 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului, pentru eventualitatea în care frontiera sa cu Nordul, ultima moştenită din perioada Războiului Rece, va ceda subit, a avertizat luni presa sud-coreeană.
Seulul trebuie să se pregătească pentru o eventuală reunificare a Coreei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Aniversarea căderii Zidului este o "ocazie pentru popoarele celor două Corei să reflecteze la realitatea dură a divizării lor", scrie cotidianul de mare tiraj Dong-A Ilbo.
Potrivit publicaţiei Korea Herald, un scenariu similar celui german este departe de a fi imprevizibil.
"Aşa cum căderea Zidului Berlinului i-a luat pe germanii din Vest prin surprindere, căderea frontierei (cu Nordul) i-ar putea surprinde pe sud-coreeni", precizează publicaţia, amintind de recentele probleme de sănătate ale liderului nord-coreean, Kim Jong-Il.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Mişcarea prin care românii ar putea avea un preţ mult mai mic la gaz din 2026. ”Ne-am putea decupla de la acest mecanism”
-
Ion Cristoiu: Despre cum prostea presa poporul român
-
O nouă pandemie nu mai aşteaptă după colţ ci e deja aici. Care este afecţiunea tăcută de care suferă tot mai mulţi români
"Problema principală este dacă Coreea de Sud este pregătită sau nu pentru o reunificare, după modelul Germaniei de Vest. Răspunsul este clar «nu»", adaugă cotidianul, insistând pe costul unei reunificări a Coreei.
"Ce s-ar întâmpla dacă Kim Jong-Il ar muri acum? Cum ar finanţa Sudul costul reunificării, pe care cercetătorii îl apreciază drept astronomic?", potrivit cotidianului.
Coreea de Nord şi Coreea de Sud şi-au proclamat independenţa la în 1948, după care s-au confruntat militar între 1950 şi 1953, provocând moartea a câteva milioane de persoane de ambele părţi.
Coreenii sunt încă teoretic în război, în lipsa unui tratat de pace semnat după încheierea ostilităţilor.
O "zonă demilitarizată" (DMZ, de circa 240 de kilometri) a fost stabilită la finalul conflictului pentru a consacra separarea între un Nord sub influenţa sovietică şi un Sud sprijinit de Statele Unite. În mod paradoxal, în această zonă tampon se concentrează cel mai mare număr de trupe din lume.
Berlinul celebrează luni cea de-a 20-a aniversare de la căderea Zidului, o pagină din istorie care anunţa sfârşitul Războiului Rece şi reunificarea Germaniei şi a Europei.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:01
Tomac, după nominalizarea lui Marco Rubio secretar de stat SUA: adoptă linia „pace prin putere”
-
astăzi, 09:53
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 997. Sprijinul bugetar extern al Ucrainei depăşeşte 100 de miliarde de dolari de la începutul războiului / Companii din Kazahstan furnizează echipamente de război electronic Rusiei, în ciuda sancţiunilor