- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sfârşitul regimului de la Phenian? Economia şi armata nord-coreeană, în viziunea fiului cel mare al lui Kim Jong-il
Fiul cel mare al lui Kim Jong-il apreciază că reformele care trebuie demarate pentru evitarea prăbuşirii economiei nord-coreene vor conduce la sfârşitul regimului de la Phenian, potrivit unei cărţi consacrate acestui fost favorit la succesiune.
Kim Jong-nam (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Kim Jong-nam, fratele vitreg al noului lider al Coreei de Nord, Kim Jong-un, şi fiul liderului decedat la 17 decembrie, Kim Jong-il, este citat într-o carte ce va apărea vineri în Japonia.
Acest eseu, intitulat "Tatăl meu Kim Jong-il şi cu mine", este redactat de un jurnalist nipon de la Tokyo Shimbun, Yoji Gomi, fost corespondent la Seul şi Beijing.
În această carte bazată pe un schimb de mesaje electronice şi diverse interviuri, în special un interviu acordat anul trecut din Macao, Kim Jong-nam subliniază că regimul comunist se confruntă cu o dilemă imposibil de rezolvat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Protest la Universitate, în București, față de Călin Georgescu: „Iubirea de țară nu e legionară”
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Elena Lasconi, mesaj către diaspora: „Vom construi o Românie în care să vă întoarceţi”
-
Nicolae Ciucă a demisionat din funcţia de preşedinte al Partidului Naţional Liberal
"Fără reformă, economia se va prăbuşi. Dar reformele vor conduce la o criză şi la sfârşitul regimului", explică el.
La mijlocul şi la sfârşitul anilor '90, Kim Jong-nam era considerat favorit pentru a-i succeda tatălui său, care a moştenit el însuşi conducerea ţării de la propriul său tată, fondatorul Coreei de Nord comuniste, Kim Il-sung.
El a căzut în dizgraţie la începutul anilor 2000 şi de atunci trăieşte în străinătate, călătorind între Macao, unde locuieşte într-o vilă luxoasă împreună cu soţia sa şi cei doi copii, şi Beijing, unde deţine, de asemenea, o casă.
"Coreea de Nord este foarte instabilă", a avertizat el, potrivit acestei cărţi.
"Tatăl meu a condus ţara cu susţinerea armatei, dar puterea armatei a devenit prea puternică", a precizat el. "Dacă succesiunea eşuează, armata va exercita cu siguranţă realitatea puterii".
În anii '90, Kim Jong-il a lansat politica "songun" ("mai întâi armata), ce mobilizează tot ce este mai bun în cadrul acestei naţiuni în favoarea militarilor, cu preţul diminuării prerogativelor Partidului Muncitorilor din Coreea.
Această strategie urmăreşte să asigure supravieţuirea regimului care se confruntă cu dificultăţi economice mari după destrămarea URSS.
O dovadă a menţinerii acestei influenţe este faptul că mai mulţi ofiţeri de rang înalt ai armatei au apărut în prim-plan în timpul funeraliilor lui Kim Jong-il la 28 decembrie, la Phenian.
Fiul şi succesorul defunctului, Kim Jong-un, a fost învestit oficial "comandant suprem" al armatei, a anunţat agenţia de presă oficială KCNA la 31 decembrie.
Cartea jurnalistuli nipon citează, de asemenea, un mesaj primit la 3 ianuarie de la Kim Jong-nam, în vârstă de 40 de ani, în care acesta critică succesiunea ereditară şi emite îndoieli cu privire la capacitatea tânărului său frate vitreg de a-şi asuma noile funcţii.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO