- Home
- Externe
- BERLIN, (26.09.2013, 19:44)
- Anca Dumitrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sfaturi pentru viitorul guvern al Germaniei
Preşedintele băncii centrale a Germaniei, Jens Weidmann, şi Jorg Asmussen, membru în conducerea BCE, se implică în procesul laborios de formare a noului guvern, făcând recomandări neobişnuit de precise referitoare la politica economică, precum menţinerea competitivităţii şi a investiţiilor.
Urmărește
173 afișări
Sfaturi pentru viitorul guvern al Germaniei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Weidmann a susţinut miercuri la Dusseldorf un lung discurs sub forma unei foi de parcurs pentru viitorul Executiv de la Berlin, iar fostul său coleg de şcoală, Asmussen, membru în conducerea Băncii Centrale Europene (BCE), a făcut acelaşi lucru joi, într-o conferinţă la Berlin, relatează AFP.
Opiniile celor doi bancheri sunt similare, şi anume că Germania, aflată în prezent într-o poziţie puternică, trebuie să rămână competitivă şi să îşi conserve rolul de pol al stabilităţii zonei euro.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
"Puterea vocii Germaniei depinde de puterea sa economică", a spus Weidmann, care se teme de o erodare puternică a competitivităţii economiei germane.
Ambii bancheri au avertizat că dinamismul economiei ţării este pus în pericol de îmbătrânirea populaţiei şi lipsa cronică a investiţiilor.
Ei au părut, în discursurile lor, că dau un avertisment cancelarului Angela Merkel, câştigătoarea alegerilor de duminică, pentru a nu fi influenţată de automulţumire.
Pentru a forma un nou guvern, Merkel trebuie să facă o alianţă cu social-democraţii, SPD, aceasta fiind în prezent cea mai probabilă opţiune, sau cu ecologiştii. În ambele cazuri negocierile se anunţă lungi şi dificile.
Weidmann şi Asmussen au definit elementele care ar trebui în opnia lor să fie în centrul programului noului guvern. Implicarea lor este neobişnuită pentru oficialii unor bănci centrale, cunoscuţi pentru poziţiile lor neutre.
Apelurile pentru reforme sunt frecvente atât din partea Bundesbank cât şi a BCE, dar sunt în general vagi şi prea puţin exprimate în public la adresa unor anumite ţări.
În centrul preocupărilor celor doi bancheri se află investiţiile.
"Dacă vrem să creştem potenţialul competitiv, nu doar să îl conservăm, avem nevoie de investiţii", a declarat Asmussen, evocând un deficit de investiţii în valoare de 75 de miliarde de euro pe an.
Suma este aproapiată de promisiunea electorală a SPD, care şi-a declarat susţinerea pentru investiţii de 80 de miliarde de euro pe an pentru noi drumuri, grădiniţe şi infrastructură de telecomunicaţii.
La începutul acestei săptămâni, preşedintele BDI, cea mai puternică federaţie din industrie, Ulrich Grillo, a cerut viitorului guvern să lanseze rapid o ofensivă investiţională.
Asmussen, fost social-democrat şi fost membru al guvernului, a cerut totodată un buget echilibrat, ceea ce ridică semne de întrebare legate de finanţarea investiţiilor suplimentare.
SPD şi ecologiştii vor majorarea impozitelor pentru persoanele cu venituri mari, iar ministrul de Finanţe, Wolfgang Schauble, a sugerat miercuri că creştin-democraţii cancelarului Merkel sunt pregătiţi să analizeze acest lucru.
Asmussen şi Weidmann recomandă şi o reformă a mecanismelor finanţelor publice germane, în special în cazul transferurilor financiare între statul federal şi landuri.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe