Shanghai încearcă să se împace cu firmele străine după lockdown-ul de 2 luni

Oficialii din Shanghai încearcă să readucă încrederea în rândul firmelor multinaţionale afectate şi frustrate de blocarea oraşului împotriva COVID-19, organizând mai multe întâlniri cu firmele străine şi uşurând o cerinţă cheie la frontieră pentru lucrătorii din străinătate.

Urmărește
174 afișări
Imaginea articolului Shanghai încearcă să se împace cu firmele străine după lockdown-ul de 2 luni

Shanghai încearcă să se împace cu firmele străine după lockdown-ul de 2 luni

Imaginea celui mai cosmopolit oraş din China şi a celui mai mare centru de afaceri a fost grav afectată de cele două luni de izolare, nenumăraţi expatriaţi fiind relocalizaţi, iar companiile străine avertizând că îşi reconsideră planurile de investiţii.

Guvernul din Shanghai intenţionează să organizeze 20 de întâlniri în această lună cu firmele străine angajate în industrii-cheie precum automobilele, comerţul, semiconductorii şi biomedicina, potrivit unui raport publicat de Jiefang Daily, un ziar susţinut de guvernul din Shanghai. Raportul a fost postat pe site-ul oraşului Shanghai, conform Reuters.

Firmele ar urma să fie alese din principalele ţări şi regiuni de investiţii, inclusiv din Statele Unite, Europa, Japonia şi Coreea de Sud.

La prima dintre cele două întâlniri organizate până acum au participat directori de la companii americane de top, precum Procter & Gamble şi Johnson & Johnson, potrivit raportului. La cea de-a doua întâlnire au participat producătorii auto Tesla, General Motors şi Ford.

Companiile nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii miercuri.

În plus, Camera de Comerţ Europeană a declarat marţi că a fost informată în timpul unei întâlniri cu viceprimarul oraşului că Shanghai nu va mai solicita scrisori oficiale de invitaţie, aşa-numitele scrisori PU, pentru străinii care se întorc la muncă şi pentru persoanele aflate în întreţinerea lor, abordând ceea ce a devenit o problemă pentru comunitatea de expatriaţi.

China a cerut, de la începutul anului 2020, străinilor să obţină scrisori PU ca parte a cererii de viză, deoarece a înăsprit dramatic controalele la frontieră atunci când a lovit pandemia.

Multe firme se plânseseră de dificultăţile şi aşteptările lungi pentru obţinerea documentului, care împiedicau angajarea de personal străin.

Eliminarea acestei cerinţe a fost „o iniţiativă din partea guvernului central pentru a încuraja reluarea muncii şi a producţiei în Shanghai", a declarat Camera Europeană.

În timpul închiderii, Shanghai a încercat să menţină fabricile deschise în cadrul operaţiunilor cu „circuit închis", dar întreprinderile au declarat că aceste aranjamente au ridicat numeroase dificultăţi.

Lipsa zborurilor către China - marea majoritate au fost anulate de mai bine de doi ani - rămâne, de asemenea, un obstacol cheie.

China a menţinut ferm politica „zero-COVID" care vizează eradicarea răspândirii virusului, o abordare care este din ce în ce mai mult în dezacord cu restul lumii.

Joerg Wuttke, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a UE, a declarat că politica „zero-COVID" nu afectează doar atractivitatea Shanghaiului, ci şi a Chinei în ansamblu, mai ales că alte pieţe rivale se deschid şi încearcă să atragă companiile din China.

„Lumea nu va aştepta China să cureţe această mizerie", a spus el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici