Prima pagină » Știri externe » Programul nuclear iranian ar putea provoca un conflict între SUA şi Germania – presă

Programul nuclear iranian ar putea provoca un conflict între SUA şi Germania – presă

Una dintre priorităţile noii administraţii americane va fi detensionarea relaţiilor cu Iranul în privinţa programului său nuclear, ceea ce ar putea aduce Statele Unite în conflict cu Germania, din cauza afacerilor acesteia cu Teheranul, relatează Deutsche Welle în pagina electronică.
Programul nuclear iranian ar putea provoca un conflict între SUA şi Germania - presă
11 dec. 2008, 13:16, Știri externe

În urmă cu mai puţin de două săptămâni, oameni de afaceri, experţi în comerţ şi bancheri s-au întâlnit la Hamburg pentru un seminar sponsorizat de Camera de Comerţ germano-iraniană, intitulat "Sancţiunile Iranului – consecinţe practice pentru companiile germane". Seminarul a avut ca obiectiv menţinerea unei relaţii profitabile cu Iranul în faţa sancţiunilor impuse de ONU Teheranului, situaţie care, potrivit unui specialist în ştiinţe politice din Hamburg, Matthias Kuentzel, ar reprezenta originea unui potenţial conflict dintre Washington şi Berlin.

 

"În timp ce Statele Unite reacţionează la rapoartele potrivit cărora Iranul a îmbogăţit suficient uraniu pentru a dezvolta o armă nucleară şi cere sancţiuni mai stricte, în Germania este vorba de afaceri, ca de obicei", afimă Kuentzel. Într-un interviu acordat duminică postului de televiziune NBC, Obama a reiterat faptul că va continua să ofere stimulente care să încurajeze Iranul să înceteze îmbogăţirea uraniului, dar că va impune sancţiuni economice mai puternice în caz contrar.

Sprijinul german pentru sancţiunile mai aspre şi pentru strategia lui Obama este "crucial", spune Kuentzel. Germania este cel mai mare exportator european către Iran, cu exporturi ridicându-se la 14,1 la sută în primele şapte luni ale anului 2008. Dar aşa cum a comentat recent publicaţia Wall Street Journal într-un articol de opinie intitulat "Germania iubeşte Iranul", Berlinul refuză să-şi folosească puterea de influenţare a Teheranului.

În timp ce Germania resimte efectele recesiunii globale, cancelarul german Angela Merkel a arătat că este pregătită să pună problemele economice deasupra altor puncte considerate esenţiale la începutul mandatului său. Aceasta afirmase luni că se va opune oricărui acord UE privind mediul, care ar pune în pericol locurile de muncă germane. Se pune întrebarea, potrivit Deutsche Welle, de ce ar reacţiona altfel, dacă i s-ar cere să stopeze afacerile germane cu Iranul.