Cortegiul este precedat de o escortă de motociclete. Timp de o oră, acesta va traversa străzile capitalei sud-africane până la Union Buildings, sediul Guvernului, unde personalităţile vor putea veni în cursul dimineţii pentru a se reculege în faţa sicriului, urmate, începând cu ora 12.00 (12.00 ora României), de mulţimea de oameni obişnuiţi.
Sicriul, acoperit cu drapelul sud-african a fost transportat într-o vehicul funerar negru vitrat, urmat în coloană de o ambulanţă şi aproximativ 20 de maşini, precum şi de numeroase motociclete.
La plecarea din spitalul militar, personalul s-a reunit pentru a intona cântece în onoarea eroului luptei antiapartheid. Câteva sute de persoane aşteptau pe trotuare sosirea cortegiului.
Angajaţii unui supermarket cântau şi strigau în centrul oraşului, în timp ce sunetul celebrelor vuvuzele, trompete folosite în timpul meciurilor de fotbal, răsuna pe străzi.
„Ai impresia că este sfârşitul unei ere”, a comentat Faaiqia Hartley, o funcţionară în vârstă de 37 de ani, cu ochii aproape în lacrimi.
Cortegiul funerar a traversat „strada Madiba” pentru a ajunge la sediul Guvernului, unde sicriul va fi expus.
La intrarea în Union Buildings, o clădire centenară masivă, monumentul închinat victimelor celor două războaie mondiale era plin de flori, ursuleţi de pluş şi drapele sud-africane, pe care mulţimea le-a depus în zilele precedente ca ofrandă pentru părintele fondator al noii Africi de Sud.
„Ons lief jou” („Te iubim”), se poate citi pe un panou în afrikaans, limba descendenţilor primilor colonişti olandezi. Un copil a scris pe o ilustrată „Dragă Tata Madiba, mulţumesc că m-ai învăţat să iert”.
Acelaşi program va fi respectat şi în zilele de joi şi vineri.
Aceasta este ultima ocazie pentru sud aficani de a-şi lua adio, personal, de la Nelson Mandela, înainte ca acesta să fie înhumat, duminică, în îndepărtata provincie natală Eastern Cape.
În Cape Town, primăria a prevăzut propriul omagiu, miercuri după-amiază, pe stadionul oraşului, unde vor avea loc concerte şi discursuri.
Marţi, marea ceremonie de la Soweto nu s-a bucurat de imensul succes popular pe care mulţi îl anticipau. Aceasta, fără îndoială, şi din cauza ploii şi poate şi pentru că mass-media a anunţat dificultăţi mari în a ajunge pe stadion. Astfel că stadionul Soccer City a fost plin în proporţie de trei sferturi, în timp ce autorităţile prevăzuseră alte trei locuri pentru a direcţiona mulţimea, în cazul unui număr foarte mare de spectatori.
Preşedintele american Barack Obama a fost vedeta ceremoniei, reiterându-şi admiraţia pentru Nelson Mandela şi denunţând ipocrizia laudelor care au venit din lumea întreagă de la anunţul decesului acestuia, joi.
Sâmbătă, trupul neînsufleţit al eroului naţional va fi transferat la peste 900 de kilometri distanţă, în micul sat Qunu (sud), pământul strămoşilor xhosa ai lui Mandela, unde va fi înhumat duminică, în cadrul unei ceremonii tradiţionale.