SIIL luptă în Siria cu vehicule americane Humvee confiscate armatei irakiene
„S-au folosit pentru prima dată de aceste vehicule pentru a prelua controlul, duminică, asupra satelor Eksar şi Maalal, în provincia Alep, în apropiere de frontiera turcă, în urma unor confruntări violente cu Frontul Islamic şi aliaţii săi din Frontul Al-Nusra”, aripa siriană a organizaţiei Al-Qaida, a anunţat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, un ONG cu sediul în Marea Britanie.
Aceste două sate se află în apropiere de oraşul Azaz, pe care SIIL l-a abandonat la sfârşitul lui februarie, sub presiunea rebelilor. Aceşti jihadişti ultraradicali, angajaţi începând din ianuarie într-un război fără milă cu foştii lor aliaţi, s-au retras parţial din vestul şi sudul provinciei Alep, dar şi-au păstrat poziţiile în partea de nord, unde au avut loc confruntările duminică.
În opinia directorului Observatorului Rami Abdel Rahmane, ei vor încerca să preia controlul asupra oraşului Azaz.
După preluarea controlului asupra Mosulului, cel mai important oraş din nordul Irakului, şi după debandada armatei irakiene în faţa ofensivei lansate pe 9 iunie de către insurgenţi sunniţi conduşi de către SIIL, gruparea a transferat în Siria mai multe vehicule militare de fabricaţie americană.
În plus, membri SIIL au răpit duminică 20 de studenţi kurzi, pe drumul care asigură legătura între oraşele siriene Hasaka (nord) şi Qamishli (est), potrivit Observatorului.
Începând de la 29 mai, SIIL ţine ostatici 145 de studenţi kurzi care tocmai susţinuseră examene în cartiere din vestul oraşului Alep, iar potrivit părinţilor a cinci dintre studenţi, care au reuşit să fugă, jihadiştii le-au cerut să li se alăture în lupta pe care o poartă.
În aceeaşi zi, jihadişti au răpit alţi 193 de civili kurzi, cu vârste cuprinse între 17 şi 70 de ani, din satul Qabasine, în provincia Alep.
Miliţii kurde luptă împotriva SIIL de mai multe luni, jihadiştii încercând să preia controlul asupra zonelor petroliere din nord şi est, aflate în regiuni siriene cu populaţie predominant kurdă.
În timp ce kurzii încearcă să-şi extindă regiunea autonomă, SIIL vrea să creeze în zonă un stat islamic, de o parte şi de alta a frontierei dintre Siria şi Irak.