În cazul în care Curtea Constituţională, care îşi începe deliberările la 6 octombrie, respinge legea, „s-ar putea produce un prejudiciu funcţiilor unui oficial ales, care ar putea să nu fie continuate”, a declarat Glauco Nori, un avocat de stat al Cabinetului premierului.
Astfel, s-ar putea produce un „prejudiciu ireparabil”, care să ducă la demisia şefului Guvernului.
Legea, pe care Berlusconi a propus-o spre aprobare în Parlament anul trecut, după ce a ajuns la putere a treia oară, îi acordă imunitate lui, ca prim-ministru, şi altor trei înalţi oficiali: preşedintele – un post la care Berlusconi aspiră – şi preşedinţii ambelor Camere ale Parlamentului.
Curtea urmează să ajungă la un verdict în două sau trei zile după ce începe dezbaterile.
Politicieni din opoziţie susţin că legea a fost creată pentru a-l proteja pe premier de acuzaţii de corupţie.
În momentul aprobării ei, Berlusconi se afla în mijlocul unui proces la Milano, fiind acuzat că i-ar fi dat avocatului britanic David Mills o mită de 600.000 de dolari pentru mărturii false în favoarea sa, în procese de corupţie în anii ’90.
Procesul lui Berlusconi a fost suspendat, dar Mills a fost condamnat în februarie la patru ani şi jumătate de închisoare.
Potrivit unor rapoarte, magistraţi din Milano şi Palermo anchetează şi presupusele legături ale premierului cu mafia, în anii ’90.