Acest raport, realizat de compania de consiliere în strategie Kronos pentru un grup de congresmeni dedicat luptei antiteroriste(Congressional Anti-Terrorism Caucus), menţionează legături solide între această forţă de elită a Gardienilor Revoluţiei islamice în Iran şi Al-Qaida.
Raportul a fost publicat după moartea lui Osama ben Laden într-o operaţiune de comando americană în Pakistan.
„Iranul a format în linişte o relaţie de lucru puternică cu principalii lideri ai Al-Qaida”, afirmă autorul raportului, Michael S. Smith II. „Această relaţie a fost stabilită pentru a contracara influenţa americană în Orientul Mijlociu şi Asia de Sud”, adaugă el.
Ea va servi la fel de „probabil pentru ca Iranul să ajute Al-Qaida să mobilizeze terorişti pentru comiterea de atentate împotriva Statelor Unite şi aliaţilor lor, furnizând susţinere necesară pentru ca Al-Qaida să îşi extindă raza de acţiune”, adaugă textul.
Potrivit autorului, prea puţină atenţie a fost acordată legăturilor dintre cele două entităţi din cauza prejudecăţii că iranienii şiiţi şi non-arabi nu colaborează cu militanţi arabi şi sunniţi din Al-Qaida.
Legăturile datează totuşi din anii ’90, când membrii forţelor Al-Qods au colaborat cu Hezbollah, susţinut de Teheran, pentru a antrena şi echipa trupele lui ben Laden.
„Din 11 septembrie, acest parteneriat nu a făcut decât să se consolideze. Sute de membri Al-Qaida, precum şi membri ai familiilor principalilor lideri Al-Qaida, ca Osama ben Laden, şi-au găsit refugiu în Iran”, potrivit raportului.
Potrivit autorului, „dacă nu se face nimic, relaţiile Iranului cu Al-Qaida riscă să coste scump Statele Unite şi aliaţii lor”.