Simularea prăbuşirii 737 Max 8, avioanele cu o „minte proprie”/ Dezvăluiri despre sistemul „monstru” care a preluat controlul aeronavelor şi le-a condus către dezastru | VIDEO

346 de pasageri şi membri ai echipajului au murit în urma prăbuşirii a două avioane Boeing 737 Max 8, după ce un sensor defect a preluat controlul asupra aeronavelor şi a forţat piloţii să ducă o luptă terifiantă cu sistemul de pilot automat, destinul lor fiind sortit eşecului, arată o investigaţie a reporterilor 60 Minutes Australia.

Urmărește
14934 afișări
Imaginea articolului Simularea prăbuşirii 737 Max 8, avioanele cu o „minte proprie”/ Dezvăluiri despre sistemul „monstru” care a preluat controlul aeronavelor şi le-a condus către dezastru | VIDEO

Sursa FOTO: Captura VIDEO

Echipa de reporteri de investigaţie a emisiunii 60 Minutes Australia a publicat informaţii cutremurătoare despre evenimentele care au dus la prăbuşirea celor două avioane Boeing 737 Max 8 ale companiilor Lion Air şi Ethiopian Airlines. Cu ajutorul pilotului britanic Chris Brady, specialist în avioanele 737, reporterii au făcut o simulare a momentelor finale din cabina avionului companiei Lion Air.

„Am fost avertizată că s-ar putea să mi se facă rău pentru că recrearea unui picaj într-un simulator poate fi destul de intensă”, spune Liz Hayes, gazda emisiunii.

„Chris Brady a reuşit să îmi arate cum ar fi decurs momentele terifiante prin care au trecut piloţii, în timp ce încercau din răsputeri să recapete controlul asupra aeronavelor”, adaugă Hayes.

Avionul de pasageri al zborului Lion Air 610 a plonjat în mare în apropiere de Indonesia în octombrie 2018. În cel de-al doilea caz, al zborului Ethiopian Airlines 320, aeronava cu 157 de suflete la bord s-a prăbuşit la doar şase minute după decolare. Ambele accidente, petrecute la doar cinci luni distanţă unul faţă de celălalt, au dus la suspendarea întregii flote de avioane Boeing 737 Max 8 din lume.

În total, 346 de pasageri şi membri ai echipajului au murit în urma accidentelor izbitor de asemănătoare. 

După luni de anchete şi zvonuri, Boeing dezvăluie acum că aeronavele 737 Max au fost echipate cu sistemul automat numit MCAS, după ce anterior compania americană ţinuse noul sistem ascuns de piloţi şi de clienţi. Atunci când un sensor al sistemului MCAS s-a defectat, piloţii au fost nevoiţi să ducă o luptă decisivă cu propriile aeronave, această situaţie rezultând în prăbuşirile terifiante a celor două avioane.

Sistemul MCAS, un „monstru” care a nu a putut fi controlat de piloţi

În ambele cazuri, MCAS s-a activat imediat după decolare. Sistemul de pilot automat, recepţionând informaţii greşite de la unul dintre sensorii săi, a crezut că trebuie să intervină pentru a preveni oprirea motoarelor, reacţionând prin forţarea avionului în picaj. 

În ciuda eforturilor, piloţii nu au reuşit să recapete controlul asupra aeronavelor. Sistemul MCAS este conceput să funcţioneze în intervale de timp, acesta fiind activ 10 secunde şi inactiv 5 secunde. Astfel, MCAS se oprea timp de 5 secunde, iar apoi revenea şi forţa avionul în picaj timp de 10 secunde cumplite. În tot acest timp, aeronavele prindeau viteză şi se apropiau din ce în ce mai mult de prăbuşire. 

Compania Boeing a susţinut iniţial că cele două accidente ar fi putut fi evitate dacă piloţii urmau paşii enumaraţi în manualul avionului 737 Max 8. 

„Văzând cum pilotul Chris Brady încerca cu disperare să găsească o soluţie în manual, în timp ce avionul se afla în picaj la un unghi de 40 de grade, nu puteam decât să fiu şocată”, spune Liz Hayes. „Mă întreb oare dacă cei care au determinat procedura aceasta au fost vreodată în cabina unui avion”, adaugă aceasta. 

„Fără nicio îndoială, piloţii au luptat până în ultimul moment. Cât despre pasageri... nici nu îmi pot imagina prin ce au trecut”, conchide Hayes.

Atenţionare Boeing pentru piloţii din întreaga lume, după o săptămână de la accidentul aviatic din Indonesia

Dominic Gates, jurnalist de la Seattle Times, afirmă că încrederea oamenilor în compania Boeing a suferit enorm în urma accidentelor din Indonesia şi Etiopia. De asemenea, jurnalistul susţine că Boeing a aflat cauza exactă a dezastrului din Indonesia la o săptămână de la accident. 

„Boeing a emis o atenţionare pentru piloţii din întreaga lume, prin care i-a avertizat că sistemul de pilot automat suferise o defecţiune la unul dintre sensori”, declară Gates pentru 60 Minutes Australia. „Compania a oferit instrucţiuni piloţilor şi a considerat situaţia remediată”, continuă jurnalistul. 

„Ceea ce este extrem de şocant este faptul că a fost nevoie de un singur sensor pentru a prăbuşi aceste două avioane”, afirmă gazda emisiunii Liz Hayes. 

„Zborul” spre succes, începutul problemelor pentru Boeing 737 Max

Cei mai mari producători de aeronave din lume sunt companiile Airbus şi Boeing. Bineînţeles, între cele două companii există o rivalitate acerbă, pentru că dacă una dintre ele poate oferi un avion mai bun, cea din urmă poate pierde profit. Acest lucru s-a întâmplat în anul 2010.

Airbus anunţa că va lansa pe piaţă o versiune actualizată a celui mai popular model de avion de pasageri al companiei, Airbus 320. Cea mai importantă schimbare pentru noile aeronave, denumite A320 Neo, au fost motoarele care promiteau să reducă cu 15% combustibilul folosit.

Această îmbunătăţire a prezentat riscuri majore pentru Boeing, compania grâbindu-se să actualizeze cea mai populară aeronavă a sa, 737 Max. Boeing s-a lovit totuşi de un impediment, informează Vox.

Sistemul de pilot automat, o soluţie rapidă pentru un avion cu defecţiuni din fabrică

Airbus a actualizat cu succes cea mai populară aeronavă a sa, aceasta fiind construită astfel încât noile motoare să încapă complet sub aripile avionului. Pe de altă parte, avionul Boeing 737 Max nu a avut destul spaţiu pentru ca inginerii să facă acelaşi lucru. Aşadar, Boeing a ales un compromis, acela de a permite motoarelor să fie mai înalte decât aripile aeronavelor. 

Această decizie a avut un efect secundar major asupra modului de operare al aeronavelor. Atunci când motoarele se aflau la tracţiune maximă, ca de exemplu la decolare, botul aeronavelor începea să se ridice, lucru care ar fi putut duce la oprirea motoarelor şi prăbuşirea avionelor. În loc să modifice avionul, Boeing a instalat un software care putea să împingă automat botul avioanelor în jos, în cazul în care echipajul pilota aeronava la un unghi prea înalt. Sistemul a fost numit Sistemul de Augmentare a Caracteristicilor de Manevrare (MCAS).

De asemenea, Boeing nu a inclus informaţii despre acest nou sistem în manualele de pilotaj al aeronavelor 737 Max 8. Compania a declarat că avionul nu este foarte diferit de cele vechi, piloţii find nevoiţi să completeze un curs de formare de numai două ore, care ar fi putut fi urmat oriunde şi pe orice tip de dispozitiv. Cursul de formare nu a necesitat simulări de pilotaj, transmite Vox

La scurt timp după lansarea pe piaţă a noilor avioane Boeing 737 Max 8, piloţii americani s-au plâns de modul în care aeronava se comporta în timpul zborului, plângerile fiind adunate într-o bază de date a guvernului.

Boeing lucrează cu o comisie internaţională de experţi în aviaţie pentru a remedia defecţiunile sistemului de pilot automat, astfel încât avioanele 737 Max 8 să poată zbura din nou. Cu toate acestea, compania americană nu a scăpat încă de probleme. În urma accidentelor, două dosare penale au fost deschise, iar o parte din familiile victimelor solitcită răspunsuri clare cu privire la ce s-a întâmplat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici