Prima pagină » Știri externe » Financial Times: Presiuni în creştere asupra lui Strauss-Kahn, pentru demisie

Financial Times: Presiuni în creştere asupra lui Strauss-Kahn, pentru demisie

Directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, este supus unor presiuni în creştere pentru a-şi prezenta demisia, după ce un tribunal din Manhattan a respins cererea sa de eliberare pe cauţiune, iar unii miniştri de Finanţe europeni s-au distanţat de acesta, relatează Financial Times.
Financial Times: Presiuni în creştere asupra lui Strauss-Kahn, pentru demisie

Ministrul de Finanţe din Austria, Maria Fekter, a sugerat, marţi, ca Strauss-Kahn să ia în considerare demisia, pentru a evita să aducă prejudicii FMI.

„Având în vedere situaţia, faptul că a fost respinsă eliberarea pe cauţiune, trebuie să să gândească că face rău instituţiei”, a afirmat Fekter la sosirea la o reuniune a miniştrilor de Finanţe la Bruxelles.

Reprezentanta finanţelor din Spania, Elena Salgado, s-a distanţat şi ea de şeful FMI, afirmând că directorul general trebuie să se hotărască dacă vrea să demisioneze, având în vedere „natura extrem de gravă” a acuzaţiilor care i se aduc.

„Dacă trebuie să îmi exprim solidaritatea şi sprijinul pentru cineva, este pentru femeia care a fost agresată, dacă într-adevăr s-a întâmplat aşa”, a spus Salgado.

Strauss-Kahn a fost arestat sâmbătă la New York, fiind acuzat de agresiune sexuală, tentativă de viol şi sechestrare de persoană, după ce o cameristă l-a denunţat.

La reuniunea miniştrilor europeni de Finanţe, pe coridoare circulau zvonuri intense legate de înlocuitorul lui Strauss-Kahn, discuţiile dintre diplomaţi şi oficiali având loc ca şi cum şeful Fondului şi-ar fi înaintat deja demisia.

John Lipsky, adjunctul lui Strauss-Kahn, a fost desemnat să asigure interimatul la şefia instituţiei, dar nu a făcut nicio referire la acest caz, cu excepţia faptului că board-ul „va continua să monitorizeze evoluţiile”.

„Este o întrebare prematură, dar dacă şi atunci când va trebui să luăm o astfel de decizie cea mai importantă sarcină va fi să identificăm cea mai potrivită persoană pentru această funcţie. Nu este o surpriză că preferăm ca un european să conducă FMI”, a declarat Jan Kees de Jager, ministrul olandez de Finanţe.

Fără să comenteze cazul lui Strauss-Kahn, un oficial brazilian de rang înalt a declarat pentru Reuters că un reprezentant din India sau Brazilia ar fi o opţiune bună pentru viitorul şef al Fondului.

„Credem însă că Europa va insista să obţină funcţia şi deocamdată nu intenţionăm să presăm foarte mult în această problemă”, a spus oficialul.

O excepţie notabilă, faţă de discuţiile de înlocuire a lui Strauss-Kahn, a fost şeful Eurogroup, Jean-Claude Juncker, care a declarat că şeful FMI îi este un prieten apropiat, fiind „indecent” pentru guvernele europene să discute despre înlocuirea acestuia.

„Nu a demisionat şi nu ştiu dacă este vinovat, aşa încât de ce trebuie ca guvernele europene să se întrebe cine îl va înlocui”, a spus Juncker în această dimineaţă.

Strauss-Kahn este deţinut în închisoarea Rikers Island din statul New York. El se confruntă cu şapte acuzaţii, inclusiv tentativă de viol şi agresiune sexuală.