Sindicatele din Italia sunt învinuite de stagnarea salariilor

După trei decenii de stagnare a salariilor, lucrătorii din Italia au multe motive să protesteze, însă grevele salariale sunt rare şi rareori durează mai mult de o zi, ceea ce ridică tot mai multe semne de întrebare cu privire la rolul sindicatelor din ţară.

Urmărește
102 afișări
Imaginea articolului Sindicatele din Italia sunt învinuite de stagnarea salariilor

Sindicatele din Italia sunt învinuite de stagnarea salariilor

Italia este singura ţară avansată în care salariile ajustate în funcţie de inflaţie au scăzut între 1990 şi 2020, după cum arată datele Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, ceea ce a dus la scăderea cheltuielilor de consum şi la o creştere anemică, scrie Reuters.

Salariile au crescut mai recent, cu 9% între al treilea trimestru din 2021 şi al doilea trimestru al anului trecut, dar au rămas în urma inflaţiei şi a creşterii salariilor de 14% în Germania şi 11% în Franţa, conform datelor băncii centrale germane.

Factorii economici sunt parţial de vină, inclusiv rata de ocupare a forţei de muncă din Italia, de doar 67%, cea mai scăzută din zona euro cu 20 de ţări, care oferă lucrătorilor o putere de negociere redusă.

Cu toate acestea, mulţi experţi în domeniul muncii şi lucrători spun că sindicatele poartă, de asemenea, o mare responsabilitate.

„Sindicatele din Italia au suferit mutaţii şi au devenit în principal furnizori de servicii”, a declarat Filippo Barbera, profesor de sociologie la Universitatea din Torino. „Te ajută să-ţi faci declaraţiile fiscale şi să-ţi calculezi pensia, dar nu se vor lua de angajatori pentru a asigura creşteri salariale.”

După o grevă naţională plină de culoare şi de bannere, în 29 noiembrie, împotriva reducerilor planificate ale cheltuielilor guvernamentale cu securitatea socială, serviciile publice şi investiţiile, Maurizio Landini, şeful înflăcărat al celei mai mari confederaţii sindicale, CGIL, a promis să „întoarcă ţara cu susul în jos”.

Protestul a perturbat transportul public, şcolile şi spitalele, dar, ca aproape toate grevele din Italia, a durat doar o zi şi nu a obţinut niciun rezultat tangibil.

Un purtător de cuvânt al CGIL a declarat că slaba creştere a salariilor din Italia este cauzată în principal anilor de reforme ale muncii care au slăbit protecţia locurilor de muncă. Sindicatul a iniţiat un referendum naţional pentru a vota dacă să se abroge reformele care au facilitat concedierea personalului şi au promovat contractele pe termen scurt.

Scrutinul trebuie să aibă loc între 15 aprilie şi 15 iunie, dar guvernul nu a stabilit încă data.

CGIL militează, de asemenea, pentru o legislaţie care să împiedice contractele cu salarii nejustificat de mici, deşi aceasta are puţin sprijin în rândul coaliţiei de guvernare de dreapta şi niciun proiect de lege nu a fost încă prezentat parlamentului.

În timp ce puterea sindicatelor a scăzut la nivel mondial în ultimele decenii, analiştii spun că grevele sunt mai concentrate şi mai eficiente în ţări precum Germania, Franţa şi Statele Unite, chiar dacă acestea au un număr mult mai mic de membri de sindicat decât Italia.

În noiembrie, personalul de la producătorul american de avioane Boeing a obţinut o creştere salarială de 38% pe o perioadă de patru ani, după o grevă de şapte săptămâni, în timp ce, în Germania, mii de lucrători de la producătorul auto Volkswagen au organizat greve continue împotriva concedierilor, înainte de a ajunge în cele din urmă la un acord în decembrie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici