- Home
- Externe
- (22.12.2022, 12:19)
- Iulian Moşneagu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Singurul parteneriat pe care UE, SUA şi Rusia nu îl pot rupe: fuziunea nucleară. Eliminarea Moscovei din proiectul ITER ar irosi miliarde de dolari
Invazia brutală a Ucrainei de către Rusia a rupt legăturile Moscovei cu UE şi SUA în toate domeniile, de la energie la comerţ şi călătorii, dar există un parteneriat de care nu pot scăpa.
Urmărește
8819 afișări
Ascuns într-un colţ liniştit şi însorit din sudul Franţei, Reactorul Termonuclear Experimental Internaţional (ITER), un efort de a valorifica puterea fuziunii nucleare pentru a elibera cantităţi uriaşe de energie curată, continuă să fie operaţional cu participarea oamenilor de ştiinţă ruşi şi a tehnologiei ruseşti.
ITER, care numără 35 de naţiuni, născut în urma întâlnirii dintre preşedintele american Ronald Reagan şi liderul sovietic Mihail Gorbaciov în 1985, după decenii de tensiuni cauzate de Războiul Rece, nu are nicio modalitate de a elimina un membru; nu există nicio cale de a da afară Rusia din experiment fără a distruge întregul proiect.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Alegeri prezidenţiale 2024, primul tur. Unde se pune ştampila şi cum arată buletinul de vot
Proiectul în valoare de 44 de miliarde de euro are ca scop testarea fuziunii nucleare, un proces care are loc în centrul stelelor, ca sursă viabilă de energie fără emisii de dioxid de carbon şi cu radioactivitate minimă.
UE suportă aproximativ jumătate din costurile ITER şi îşi gestionează participarea prin intermediul agenţiei Fusion 4 Europe (F4E), cu sediul la Barcelona. India, Japonia, China, Rusia, Coreea de Sud şi SUA deţin fiecare o cotă de aproximativ 9 %, informează POLITICO.
Angajaţii ruşi continuă să lucreze la ITER
În calitate de participant activ la ITER, Rusia are încă aproximativ 50 de angajaţi, inclusiv ingineri, care lucrează la faţa locului.
Imediat după ce Moscova a lansat în februarie un asalt la scară largă asupra Ucrainei, proiectul a fost pus într-o situaţie dificilă, mai ales că reprezentanţii guvernului rus fac parte din consiliul decizional la nivel înalt, Consiliul ITER, alături de omologii lor europeni şi americani.
"Este un echilibru dificil între a condamna un membru şi a înfrunta consecinţele pentru proiect", a declarat Sabina Griffith, responsabilă cu comunicarea ITER, care adaugă că iniţial au existat discuţii intense despre cum să se răspundă. Personalul a discutat chiar pentru scurt timp despre plasarea unui banner pe site-ul proiectului care să condamne războiul, înainte de a renunţa la această idee.
Chiar dacă "organizaţia în sine este apolitică... mulţi oameni se întrebau" ce să facă după ce a început invazia, potrivit inginerului şef al ITER, Alain Bécoulet, care a adăugat că a existat "multă tristeţe" în rândul personalului.
"Situaţia politică de până acum este stabilă, cu toţi membrii ... declarând că vor să continue să lucreze împreună", a spus el, adăugând că prima reuniune a Consiliului ITER după invazie, din iunie, a fost "foarte constructivă".
Membrii Consiliului ITER şi-au "reafirmat din nou credinţa puternică în valoarea misiunii ITER" atunci când s-au întâlnit la instalaţie pentru ultima lor reuniune din octombrie.
Rusia, imposibil de dat afară din proiect
Spre deosebire de laboratorul de fizică a particulelor CERN, cu sediul la Geneva - un centru de cercetare colaborativă care şi-a suspendat legăturile cu Rusia după începerea războiului - ITER este un acord internaţional ca şi cel al ONU, ceea ce face dificilă suspendarea Moscovei, a spus Bécoulet.
Acest lucru se datorează faptului că până la 90 la sută din finanţare nu vine sub formă de bani, ci de contribuţii "în natură" de echipamente, ţările participante fabricând fiecare câte o piesă unică la comandă a reactorului global, care este apoi asamblată ca un puzzle uriaş.
În timp ce această configuraţie a fost concepută pentru a crea expertiză specializată în domeniul fuziunii în întreaga lume şi pentru a stimula producţia internă, acum înseamnă că, dacă un membru nu livrează o piesă, întregul proiect ar putea să se prăbuşească, irosind miliarde de dolari.
Chiar dacă ar vrea, ţările nu ar putea da oficial Rusia afară din proiect, deoarece nu există nicio clauză în constituţia ITER care să le permită acest lucru - în schimb, toate celelalte ţări ar trebui să se retragă.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Avertismentul Rusiei: Rachetele Patriot nu vor ajuta la soluţionarea conflictului din Ucraina
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe