Ieşirea Marii Britanii din UE riscă să afecteze procesul de pace din Irlanda de Nord, în contextul în care Acordul din 1998 prevede libera circulaţie între Marea Britanie şi Irlanda. În contextul în care Londra insistă să intensifice controlul asupra frontierelor Marii Britanii, Sinn Fein vrea acordarea unui statut special regiunii Irlanda de Nord.
„Guvernul irlandez trebuie să insiste că negocierile pe tema Brexit nu pot trece la etapa următoare„, a declarat joi liderul Sinn Fein, Gerry Adams.
„Faptul că nu există progrese decisive în negocieri demonstrează că planurile britanice pentru Brexit sunt nefuncţionale şi nerealiste„, a argumentat Adams.
„Poziţia Guvernului britanic în sensul ieşirii din uniunea vamală, din piaţa unică şi din Curtea Europeană de Justiţie, precum şi refuzul de a accepta pe termen lung Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului intră direct în contradicţie cu angajamentele asumate faţă de Irlanda„, subliniază Adams.
Guvernul Theresa May şi Uniunea Europeană „nu au înregistrat progrese decisive” în negocierile pe tema Brexit, a anunţat Michel Barnier, negociatorul-şef al UE, după noua sesiune de discuţii, încheiată joi. „Săptămâna aceasta a permis furnizarea de clarificări utile, dar nu s-au înregistrat progrese decisive pe temele centrale”, a declarat Michael Barnier. Marea Britanie solicită „imposibilul”, a adăugat Michel Barnier, explicând că Londra şi Bruxellesul sunt „încă departe” de posibilitatea iniţierii negocierilor pe tema viitoarelor relaţii.
Uniunea Europeană consideră prioritare în negocieri cuantumul angajamentelor Londrei faţă de UE, estimate a fi între 60 şi 100 de miliarde de euro, situaţia cetăţenilor europeni aflaţi pe teritoriul britanic şi viitorul frontierei între Irlanda şi Irlanda de Nord, teritoriu britanic. „Cu cât ambiguitatea pe aceste teme va fi eliminată mai rapid, cu atât vom putea discuta mai repede despre viitorul relaţiilor” între Marea Britanie şi UE, sublinia Barnier acum două zile, recomandând Londrei să înceapă să aibă o abordare „serioasă” în negocieri.
Guvernul Theresa May insistă că temele fundamentale sunt „legate” de viitoarea relaţie bilaterală, o poziţie reiterată de David Davis. „Putem rezolva aceste probleme doar în perspectiva viitorului parteneriat bilateral”, a subliniat Davis.
Michael Barnier şi David Davis au avut şi un schimb acid de replici în timpul conferinţei de presă. Oficialul de la Bruxelles a observat că poziţia Marii Britanii relevă o „oarecare nostalgie” faţă de apartenenţa la Uniunea Europeană. „Nu aş confunda încrederea în piaţa liberă cu nostalgia”, a replicat Davis.