În ceea ce ar putea fi o descoperire importantă pentru medicină, coordonatorii proiectului speră că testul pe bază de sânge va putea detecta prezenţa virusului încă din primele 24 de ore de la infecţie, înainte ca oamenii să prezinte simptome şi cu câteva zile înainte ca un purtător să fie considerat capabil să-l răspândească la alte persoane. Această chestiune ar însemna, de asemenea, în jur de patru zile faţă de testele curente care pot detecta virusul.
Testul a apărut în cadrul unui proiect înfiinţat de Agenţia de Cercetare Avansată pentru Proiecte a Apărării din SUA (Darpa), care are drept scop diagnosticarea rapidă a germenilor sau a armelor chimice otrăvitoare. Acesta a fost demarat când a izbucnit pandemia şi noul test este de aşteptat să fie înaintat pentru aprobarea de urgenţă (EUA) de către Food and Drug Administration (FDA) din SUA, într-o săptămână.
„Conceptul umple un decalaj al diagnosticărilor la nivel mondial”, a declarat pentru Guardian şeful biroului de tehnologii biologice al lui Darpa, dr. Brad Ringeisen, întrucât ar trebui să completeze lacunele de testare în etapele ulterioare ale infecţiei. Dacă i s-a dat aprobarea FDA, a spus el, testul ar putea avea potenţialul de a fi „absolut un produs revoluţionar”.