Siria acuză Turcia de susţinerea terorismului sunnit şi sesizează Naţiunile Unite

Administraţia Bashar al-Assad a condamnat raidurile aeriene efectuate de Turcia în Siria, sesizând Naţiunile Unite şi acuzând Administraţia Recep Tayyip Erdogan de susţinerea terorismului, informează publicaţia libaneză Daily Star.

Urmărește
677 afișări
Imaginea articolului Siria acuză Turcia de susţinerea terorismului sunnit şi sesizează Naţiunile Unite

Bashar Al-Assad (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Este mai bine mai târziu decât niciodată, dar oare intenţiile Turciei sunt cu adevărat cele de a lupta împotriva grupurilor teroriste Daesh (Stat Islamic), Frontul Al-Nusra şi Al-Qaida?", a transmis Ministerul sirian de Externe într-o scrisoare trimisă Naţiunilor Unite.

"Siria respinge tentativa Turciei de a se prezenta drept victimă care se apără. Turcia oferă susţinere organizaţiilor teroriste", a acuzat diplomaţia siriană.

Pe de altă parte, liderii etnicilor kurzi au acuzat Turcia că încearcă să blocheze crearea unui stat kurd în regiuni din Irak şi Siria ocupate de teroriştii sunniţi.

Avioane de vânătoare turce au atacat, în ultimele cinci zile, poziţii are grupului terorist Stat Islamic, în Siria, şi ale militanţilor kurzi, în nordul Irakului. Turcia a iniţiat raidurile aeriene ca reacţie la atacul terorist din oraşul Suruc, soldat cu 32 de morţi şi revendicat de reţeaua teroristă Stat Islamic. Este prima dată în ultimii doi ani când armata turcă atacă poziţii ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), o grupare paramilitară care luptă de zeci de ani pentru obţinerea autonomiei în Turcia şi care este implicată, de circa un an, în confruntări cu reţeaua teroristă Stat Islamic. Aripa militară a PKK a revendicat recent uciderea a doi poliţişti turci care ar fi colaborat cu organizaţia teroristă sunnită Stat Islamic, activă în Siria, Irak, nordul Egiptului şi nordul Libiei.

La începutul lunii iulie, ministrul israelian al Apărării, Moshe Yaalon, afirma că reţeaua teroristă Stat Islamic, activă în Irak, Siria şi Libia, poate fi învinsă destul de rapid printr-o colaborare strânsă a membrilor comunităţii internaţionale, criticând Turcia, "stat membru NATO", pentru cooperarea cu teroriştii sunniţi. "Dacă toate ţările care văd grupul terorist Stat Islamic ca inamic ar colabora militar şi economic, operaţiunile ar fi încununate rapid de succes. Dar nu pot să nu mă întreb: Turcia cumpără petrol de la grupul terorist Stat Islamic, permite tranzitul islamiştilor spre teritorii controlate de această organizaţie; şi, totuşi, este membră NATO. Care este politica lor şi care le sunt priorităţile? Sunt diferite de cele ale altor ţări? Să luăm, în schimb, exemplul Rusiei: ei pot colabora cu Israelul pentru că au o poziţie mult mai clară faţă de terorismul islamist", declara Moshe Yaalon într-un interviu acordat cotidianului italian La Repubblica.

Siria se confruntă, începând din martie 2012, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeste 220.000 de morţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici