Siria: Cel mai violent bombardament de la intrarea în vigoare a încetării focului

Încetarea focului în Siria a fost din nou pusă în dificultate de bombardamente violente la Homs (centru) duminică, ziua în care este prevăzută sosirea primilor observatori ONU, conform primei rezoluţii a Consiliului de Securitate adoptată după 13 luni de criză.

Urmărește
659 afișări
Imaginea articolului Siria: Cel mai violent bombardament de la intrarea în vigoare a încetării focului

Siria: Cel mai violent bombardament de la intrarea în vigoare a încetării focului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Regimul a atribuit aceste violenţe unor "grupuri teroriste", denunţând o intensificare "isterică" a atacurilor acestora şi avertizând că va interveni cu scopul de a le pune capăt.

Potrivit organizaţiei nonguvernamentale (ONG) Observatorul Sirian al Drepturilor Omului, forţele guvernamentale au ucis cinci civili, dintre care trei la Homs, în cursul celui mai violent bobardament de la intrarea în vigoare a încetării focului, joi, amplificând îndoielile occidentalilor cu privire la voinţa regimului de a renunţa la reprimare.

Cartierul Khaldiye din Homs a fost atins de "o medie de trei obuze pe minut", a precizat ONG-ul, adăugând că un civil a fost ucis de miliţiile pro-regim "shabbiha" în provincia Hama (centru), iar cea de cincea victimă a fost ucisă la Duma, lângă Damasc.

"Dictatorul îşi râde de Kofi Annan şi ONU", comentau militanţii într-o înregistrare video care prezenta, potrivit acestora, bombardamentul asupra cartierului, referindu-se la planul de ieşire din criză al lui Annan, emisarul Naţiunilor Unite şi Ligii Arabe pentru Siria.

Forţele guvernamentale au bombardat, de asemenea, o localitate rebelă din provincia Idleb (nord-vest) şi au purtat lupte împotriva insurgenţilor în provincia Alep (nord), potrivit Observatorului.

Agenţia oficială Sana a anunţat, pe de altă parte, moartea unui membru al forţelor de securitate sub gloanţele "teroriştilor" la Harem, în provincia Idleb.

Intrarea în vigoare a încetării focului, joi dimineaţa, a marcat o ruptură cu situaţia din ultimele luni, în care erau înregistraţi zilnic zeci de morţi. Însă violenţele nu au încetat, în primele trei zile înregistrându-se 32 de morţi.

"Această revenire a violenţelor pune din nou la îndoială voinţa regimului" de a respecta încetarea focului, a comentat ambasadorul Statelor Unite la ONU Susan Rice, în timp ce omologul său francez Gérard Araud evoca "îndoieli" cu privire la "realitatea angajamentului regimului".

Armata nu şi-a retras încă tancurile din oraşe, în pofida faptului că planul Annan prevdea ca aceasta să procedeze la acest lucru cu 48 de ore înainte de încetarea focului.

Duminică, un oficial militar sirian, citat de agenţia oficială Sana, a denunţat noi atacuri "teroriste". "În paralel cu votarea rezoluţiei Consiliului de Securitate (privind) trimiterea de observatori internaţionali, grupurile de terorişti înarmaţi şi-au intensificat în mod isteric atacurile împotriva militarilor, forţelor de ordine şi civililor", a declarat această sursă.

"Autorităţile competente, atente să protejeze securitatea naţiunii şi cetăţenilor, vor împiedica grupurile teroriste să îşi continue atacurile criminale şi masacrele", a avertizat acest oficial.

Această continuare a ostilităţilor face periculoasă misiunea celor 30 de observatori militari neînarmaţi mandataţi de Rezoluţia 2.042, adoptată sâmbătă în unanimitate de cei 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU.

Cinci sau şase dintre ei au luat avionul imediat după vot şi urmau să sosească la Damasc duminică. Ceilalţi urmau să li se alăture în zilele următoare. În total, misiunea urmează să numere aproximativ 250 de oameni, însă desfăşurarea sa va necesita o nouă rezoluţie.

Comitetele Locale de Coordonare (LCC), care animă mişcarea de contestare pe teren, au îndemnat la crearea unei linii telefonice de tip "hot-line" între militanţi şi observatori, în vederea facilitării supravegherii şi au solicitat prezenţa a cel puţin trei observatori la fiecare manifestaţie, afirmând că "sirienii se simt mai în securitate" în prezenţa membrilor Căştilor Albastre.

Prima sarcină a misiunii pregătitoare va fi, cu toate acestea, să "stabilească un cartier general operaţional" la Damasc, a explicat Kieran Dwyer, un purtător de cuvânt al ONU.

Observatorii vor intra ulterior în contact cu forţele guvernamentale şi cele ale opoziţiei, pentru a le explica natura misiunii lor şi a crea "un sistem de control", după care vor stabili baze în alte oraşe din ţară.

"Prezenţa observatorilor va reduce masacrele, fără nicio îndoială, dar cum vor putea 30 de observatori să acopere tot teritoriul Siriei", s-a întrebat Samir Nachar, un oficial din cadrul Consiliului Naţional Sirian (CNS), principala coaliţie de opoziţie.

CNS a avertizat totodată asupra "politicii de amânare şi de falsificare a adevărului adoptată de regim".

Spre deosebire de lunile anterioare, presa de stat raportează, începând de joi, o mare parte dintre incidentele semnalate de militanţi, însă atribuindu-le în mod sistematic unor "grupuri de terorişti înarmaţi", acuzaţi că vor să "saboteze planul Annan".

De la 15 martie 2011, când a început revolta, şi până în prezent, violenţele s-au soldat cu peste 10.000 de morţi, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici