Sistemul antibalistic american din Coreea de Sud este ”operaţional”/ China a cerut oprirea imediată a scutului antirachetă

Armata Statelor Unite a anunţat că sistemului antibalistic american THAAD din Coreea de Sud este ”gata de funcţionare”, informează site-ul postului BBC News.

Urmărește
1450 afișări
Imaginea articolului Sistemul antibalistic american din Coreea de Sud este ”operaţional”/ China a cerut oprirea imediată a scutului antirachetă

Sistemului antibalistic american din Coreea de Sud este ”operaţional” (Imagine: (Yonhap/ EPA)

Un purtător de cuvânt a declarat că sistemul este acum capabil să intercepteze rachetele nord-coreene şi să apere statul sud-coreean.

Dar oficialii au adăugat că sistemul THAAD nu funcţionează încă la capacitatea sa maximă.

Regimul de la Phenian a efectuat cinci teste nucleare în ultimii unsprezece ani şi există indicii solide că ar putea în curând dezvolta o rachetă capabilă să fie echipată cu un focos nuclear care să ajungă până în Statele Unite.

La mijlocul lunii aprilie, Institutul SUA-Coreea din cadrul Universităţii Johns Hopkins a anunţat că regimul nord-coreean se pregăteşte să efectueze un nou test nuclear la baza de la Punggye-ri, după ce analiza mai multor imagini din satelit a indicat o intensificare a activităţii în incinta poligonului de teste nucleare.

Un nou test nuclear ar putea atrage riposta militară a Administraţiei Donald Trump, un atac american asupra Coreei de Nord riscă să genereze replici în Coreea de Sud şi în Japonia, generând un conflict regional de amploare.

China a cerut oprirea imediată a sistemului antirachetă american din Coreea de Sud

Ministerul chinez de Externe a cerut, marţi, oprirea imediată a sistemului antirachetă american Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) din Coreea de Sud, la doar câteva ore după ce autorităţile de la Washington au anunţat că dispozitivul de apărare este operaţional, relatează site-ul AFP.

Statele Unite şi Coreea de Sud au convenit asupra instalării sistemului THAAD în luna iulie a anului trecut, ca urmare a unui şir de teste nucleare din partea Coreei de Nord.

Armata Statelor Unite a anunţat marţi că sistemului antibalistic american este operaţional, fiind capabil să intercepteze rachetele nord-coreene şi să apere statul sud-coreean.

Desfăşurarea sistemului THAAD a declanşat o reacţie dezaprobatoare din partea Chinei, care se teme că acţiunea SUA va slăbi propriile capabilităţi privind rachetele balistice şi va afecta echilibrul de securitate în regiune.

"Ne opunem desfăşurării sistemului THAAD în Coreea de Sud şi le cerem părţilor vizate să oprească imediat implementarea acestuia. Vom lua în mod ferm toate măsurile necesare pentru a ne apăra interesele", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Geng Shuang.

Regimul de la Phenian a efectuat cinci teste nucleare în ultimii unsprezece ani şi există indicii solide că ar putea în curând dezvolta o rachetă capabilă să fie echipată cu un focos nuclear care să ajungă până în Statele Unite. Administraţia Donald Trump a avertizat că ar putea interveni militar pentru contracararea acestor ameninţări, situaţie care ar putea genera un conflict militar regional.

Luni, într-un interviu acordat agenţiei Bloomberg, preşedintele american Donald Trump s-a declarat dispus să discute cu liderul de la Phenian, Kim Jong-Un.

"Dacă ar fi adecvat ca eu să mă întâlnesc cu el, aş face-o. Aş fi onorat să fac acest lucru", a spus Donald Trump.

În replică la afirmaţiile şefului de stat american, şeful diplomaţiei chineze a subliniat că "Beijingul a crezut mereu că dialogul şi consultările sunt singurele metode realiste şi viabile pentru a obţine denuclearizarea, iar SUA şi Coreea de Nord ar trebui să ia decizii politice din timp şi să manifeste bună-credinţă, astfel încât să putem crea o atmosferă mai bună pentru reluarea negocierilor de pace şi soluţionarea problemei".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici