- Home
- Externe
- WASHINGTON, (19.06.2014, 08:36)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
SITUAŢIA DIN IRAK: Opţiunile delicate pe care le are la dispoziţie Barack Obama
Barack Obama pregăteşte de aproape o săptămână un răspuns american la avansarea fulgerătoare a jihadiştilor sunniţi în Irak, relatează AFP, care prezintă patru opţiuni - toate delicate - pe care le are preşedintele Statelor Unite în acest dosar.
Urmărește
1129 afișări
SITUAŢIA DIN IRAK: Opţiunile delicate pe care le are la dispoziţie Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
1. TRUPE LA SOL
Barack Obama a spus în mod clar că "nu vom retrimite trupe americane în luptă, în Irak".
Retragerea trupelor din cele două conflicte în care Statele Unite au fost angajate timp de un deceniu - în Afganistan şi Irak - este o componentă centrală a politicii externe a preşedintelui american. Un pas înapoi pare imposibil.
Subiectul se bucură de un consens relativ în Congres şi nu există apetit nici în rândul populaţiei americane pentru trimiterea de trupe în Irak, unde Washingtonul a cheltuit zeci de miliarde de dolari şi unde au fost ucişi aproape 4.500 de militari americani.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Crin Antonescu este candidatul comun al coaliției PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale
-
S-au votat preşedinţii la Camera Deputaţilor şi la Senat: Ilie Bolojan, la Senat; Ciprian Şerban, la Camera Deputaţilor
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
FT: Echipa de tranziţie a lui Donald Trump vrea să retragă SUA din OMS „în prima zi” de mandat
2. ATACURI CU AVIOANE DE LUPTĂ
Numeroase voci se ridică în Statele Unite, în special în rândul republicanilor, reclamând atacuri aeriene puternice şi rapide. "Este necesar ca puterea aeriană americană să-şi spună cuvântul", a declarat senatorul Lindsey Graham.
Ministrul irakian de Externe Hoshyar Zebari a anunţat miercuri că Bagdadul a cerut "în mod oficial" Washingtonului să efectueze atacuri aeriene contra jihadiştilor.
Avioane de vânătoare de tip F-18 ar putea să decoleze de la bordul portavionului USS George H.W. Bush, care a fost mobilizat în Golful Persic.
Asemenea atacuri nu necesită prezenţa unor trupe importante pe teren, însă unii experţi subliniază că ele nu pot avea loc fără "ochi pe teren", mai ales că jihadiştii operează în zone foarte populate, ceea ce creşte riscul producerii unor victime în rândul civililor.
În acest weekend, la Bagdad au fost mobilizaţi 170 de militari pentru apărarea Ambasadei Statelor Unite. Alţi 100, probabil din cadrul forţelor speciale, mobilizaţi în regiune, sunt pregătiţi să intervină şi ar putea să joace un rol crucial în "ghidarea" unor eventuale atacuri aeriene.
3. ATACURI LIMITATE ŞI ŢINTITE CU AVIOANE FĂRĂ PILOT
De când s-a instalat la Casa Albă, Obama şi-a afişat preferinţa pentru acţiuni militare foarte bine ţintite cu avioane fără pilot, indiferent că este vorba despre Yemen, Pakistan sau Africa.
El ar putea să aleagă din nou această cale. Însă contextul este diferit.
"În Yemen, Statele Unite vizează câţiva lideri clar identificaţi. În irak, provocarea este mult mai importantă. Nu există nicio certitudine că tiruri cu drone (avioane fără pilot) vor permite o diferenţă semnificativă", declară Daniel Byman de la Brookings Institution, care subliniază asupra "extremei dificultăţi de a identifica ţintele".
Pentru a utiliza avioane fără pilot de tip Reaper sau Predator, Washingtonul are nevoie, în plus, de autorizaţie din partea ţărilor din care avioanele urmează să decoleze, şi anume Kuwait, Qatar sau Emiratele Arabe Unite (EAU), care nu au nicio încredere în Guvernul irakian.
4. CALEA DIPLOMATICĂ
După doi ani şi jumătate de la retragerea ultimelor contingente americane, Casa Albă nu-şi ascunde frustrarea tot mai mare faţă de regimul premierului irakian Nuri al-Maliki, un vechi activist şiit, care a ignorat toate îndemnurile în favoarea formării unui Guvern multietnic.
Casa Albă subliniază că Statele Unite nu se vor angaja într-o acţiune militară în absenţa unor progrese în plan politic.
"Fără un efort politic, orice acţiune militară pe termen scurt, inclusiv un ajutor pe care-l putem acorda, este sortită eşecului", a declarat Obama. Însă marja sa de manevră în acest sens pare foarte limitată.
"Preşedintele are dreptate să încurajeze reforme, dar al-Maliki a creat un sistem care-i exclude pe rivalii săi de la asumarea unor responsabilităţi şi care produce disensiuni cu obiectivul de a-i consolida puterea personală. Va fi dificil să-l convingă să schimbe această cale", subliniază Byman.
O cooperare cu Iranul a fost de asemenea evocată. Însă ea se loveşte de numeroase obstacole, iar orice cooperare militară între Washington şi Teheran este exclusă în acest stadiu.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Atacatorul de la Târgul de Crăciun din Germania are o istorie de amenințări legate de acte violente. Medicul a spus că „va efectua acțiuni care atrag atenția și de care oamenii își vor aminti”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Casa Albă: Obama nu exclude nicio opţiune pentru Irak, cu excepţia trimiterii de trupe pe teren
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
STUDIU. Starea de bine se îmbunătățește atunci când cânți. Care sunt beneficiile muzicii asupra sănătății
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:38
LIVE TEXT Crin Antonescu, anunţat oficial candidat unic al coaliţiei pentru prezidenţiale / Ilie Bolojan preia conducerea Senatului, Ciprian Şerban ia şefia Camerei Deputaţilor / Învestirea Guvernului ar urma să aibă loc astăzi
-
astăzi, 10:20
FT: Echipa de tranziţie a lui Donald Trump vrea să retragă SUA din OMS „în prima zi” de mandat