- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (14.04.2014, 22:44)
- Departamentul Politic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Situaţia din Ucraina, discutată la CAE. Corlăţean a salutat înfiinţarea Grupului de Sprijin al CE
Ministrul Titus Corlăţean a exprimat, la CAE, disponibilitatea României de a contribui în mod substanţial la activitatea Grupului de Sprijin al CE pentru Ucraina, atrăgând atenţia asupra responsabilităţii pe care Kievul trebuie să şi-o asume în adoptarea şi implementarea unui pachet de reforme.
Urmărește
268 afișări
Titus Corlăţean (Imagine: Marius Dumbraveanu/ Mediafax Foto)
Titus Corlăţean a participat, luni, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, care s-a desfăşurat la Luxemburg.
Agenda Consiliului Afaceri Externe a cuprins următoarele subiecte: criza din Ucraina, situaţia din Bosnia şi Herţegovina, precum şi ultimele evoluţii din Vecinătatea Sudică a UE, cu accent pe Siria. "Reuniunea a prilejuit o evaluare a acţiunilor pe care Uniunea Europeană le-a adoptat de la declanşarea crizei din Ucraina, precum şi dezbateri privind direcţia abordării la nivel european pe acest subiect, în contextul evoluţiilor recente. Au fost adoptate Concluzii ale Consiliului", potrivit unui comunicat transmis de MAE.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
Elon Musk propune testare cognitivă pentru oficialii americani aleşi
-
Criza din Coreea de Sud: Opoziţia vrea să-l demită din funcţie şi pe preşedintele interimar. Motivul invocat
-
Biden cere Pentagonului să intensifice livrările de arme către Ucraina
În cadrul discuţiilor, miniştrii europeni "au exprimat profunda preocupare faţă de evenimentele recente din estul Ucrainei, care confirmă perpetuarea destabilizării interne, în pofida apelurilor repetate de angajare constructivă şi dezescaladare a situaţiei. Au reafirmat sprijinul pentru unitatea, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi au reconfirmat poziţia UE de nerecunoaştere a anexării ilegale a Crimeii de către Federaţia Rusă", menţionează sursa citată.
Miniştrii au decis asupra extinderii listei persoanelor şi entităţilor supuse îngheţării bunurilor şi interdicţiei de vize. Totodată, miniştrii au remarcat pregătirile interne în vederea adoptării de măsuri restrictive conform deciziei Consiliului European din 20-21 martie 2014, în cazul în care acestea vor fi necesare.
"Şefii diplomaţiilor europene au subliniat importanţa angajării în dialog a Ucrainei şi Rusiei, inclusiv într-un mecanism multilateral, comportând participarea UE şi SUA, în vederea identificării unei soluţii politice şi au apreciat, în context, perspectiva unei întâlniri preliminare în acest format, preconizată a avea loc la 17 aprilie 2014, la Geneva", se mai arată în comunicat.
Schimbul de opinii a evidenţiat importanţa ca alegerile prezidenţiale din Ucraina, prevăzute pentru 25 mai 2014, să fie organizate şi să se desfăşoare în mod liber şi democratic şi, în acest context, a fost salutată lansarea misiunii de monitorizare a OSCE.
Miniştrii europeni au reiterat apelul pentru o abordare constructivă din partea Moscovei, în vederea detensionării situaţiei, evidenţiind impactul negativ pe care atitudinea Federaţiei Ruse în criza ucraineană îl are asupra relaţiilor Uniunii cu aceasta.
"A fost evidenţiată contribuţia semnificativă a UE, prin diversele instrumente aflate la dispoziţia sa, la consolidarea internă a Ucrainei, atât din punct de vedere al situaţiei economico-financiare, cât şi al statului de drept. În acelaşi timp, a fost transmis un mesaj autorităţilor de la Kiev de încurajare pe calea continuării reformelor structurale şi politice, inclusiv în domeniul constituţional", potrivit comunicatului MAE.
Ministrul român al afacerilor externe, Titus Corlăţean, a salutat, alături de omologii europeni, adoptarea, în cadrul reuniunii, a Deciziei Consiliului privind acordarea de asistenţă macro-financiară pentru Ucraina. A salutat înfiinţarea Grupului de Sprijin al Comisiei Europene pentru Ucraina. Ministrul român a exprimat sprijin şi deschidere pentru continuarea şi accelerarea procesului de liberalizare a vizelor pentru cetăţenii ucraineni. Reafirmând importanţa includerii reprezentanţilor Ucrainei în orice discuţii referitoare la viitorul acestui stat, şeful diplomaţiei române a avertizat asupra riscului ca perpetuarea instabilităţii din Ucraina să afecteze întreaga regiune, menţionează MAE.
În ceea ce priveşte scrisoarea preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, adresată mai multor şefi de state şi guverne europeni, referitor la situaţia economică şi financiară a Ucrainei, ministrul Titus Corlăţean a pledat pentru un răspuns politic unitar al Uniunii. Totodată, a atras atenţia că participarea Ucrainei la orice discuţie pe acest subiect este indispensabilă.
Potrivit comunicatului, ministrul Corlăţean "a exprimat disponibilitatea României de a contribui în mod substanţial la activitatea Grupului de Sprijin al Comisiei Europene pentru Ucraina şi, în context, a atras atenţia asupra responsabilităţii pe care guvernul de la Kiev trebuie să şi-o asume în adoptarea şi implementarea unui pachet de reforme care să asigure continuarea modernizării statului şi a societăţii".
"O parte esenţială a acestui proces este reprezentată de asigurarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, cu respectarea deplină a standardelor europene în materie şi a necesităţilor legitime ale acestor minorităţi", menţionează sursa citată.
Referitor la necesitatea ca UE să urmeze o politică coerentă şi ambiţioasă faţă de statele membre ale Parteneriatului Estic, ghidată de principiul diferenţierii, ministrul Titus Corlăţean a salutat accelerarea procedurilor în vederea semnării, cât mai curând posibil, a Acordului de Asociere şi a Acordului Aprofundat şi Cuprinzător de Liber Schimb de către Republica Moldova şi Georgia. "A împărtăşit, cu acest prilej, satisfacţia faţă de intrarea în vigoare, la sfârşitul lunii aprilie, a includerii Republicii Moldova în programul european de liberalizare a vizelor", se mai arată în comunicat.
În discuţiile dedicate situaţiei din Bosnia şi Herţegovina, ministrul român de Externe a exprimat sprijin pentru cele mai recente iniţiative europene de impulsionare a proceselor de reformă din acest stat şi a dialogului bilateral cu UE. "A prezentat acţiunile României, în calitate de Preşedinţie în Exerciţiu a SEECP, complementare cu acţiunile UE în regiune, inclusiv în ceea ce priveşte Bosnia şi Herţegovina. A amintit, în acest context, organizarea la Bucureşti, la 8-9 aprilie 2014, sub egida SEECP, a conferinţei regionale pentru combaterea corupţiei la nivel înalt", precizează ministerul.
"În cadrul schimbului de opinii privind Vecinătatea sudică, şefii diplomaţiilor europene au reconfirmat sprijinul pentru continuarea procesului politic de negociere Geneva II şi au reliefat necesitatea convingerii tuturor părţilor de a se angaja în identificarea unei soluţii politice, în vedere păstrării unităţii şi a stabilităţii statului sirian", se menţionează în comunicat.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Autoritățile franceze salvează peste 100 de persoane care încercau să traverseze spre Marea Britanie
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Vreţi să trăiţi mai mult? 6 sfaturi esenţiale de la un specialist care spune că şi-a „întinerit” vârsta cu 20 de ani
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe